Dujų monopolija gali kompensuoti sumažintą kainą didindama pardavimų apimtis, arba kompanijai padės valstybė.

Jeigu Ukraina toliau pirks kurą 2013 metų kiekiais (26 mlrd. kubinių metrų), "Gazprom" nuostoliai viršys 3,5 mlrd. dolerių (8,8 mlrd. Lt), pastebi laikraštis.

Rusija paskelbė apie dujų kainos nuolaidą Kijevui gruodžio 17 dieną. Kaip pranešė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po susitikimo su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, dujų kaina sumažinta iki 268,5 JAV dolerio (674 Lt) už tūkstantį kubinių metrų. Atsižvelgiant į tai, kad pastaraisiais mėnesiais Ukraina pirko kurą po 406 dolerius už tūkstantį kubinių metrų, kaina sumažinta 34 procentais (1018 Lt).

Rusijos prezidentas patikslino, kad ši nuolaida laikina: kokiam laikotarpiui pasirašyti naujieji susitarimai, kol kas neaišku.

Pagal 2009 metais tarp Maskvos ir Kijevo sudaryto kontrakto sąlygas Ukraina turi apmokėti mažiausiai už 4,6 mlrd. kubinių metrų dujų. Per 2013 metus šalis planuoja įsigyti tik 26 mlrd. kubinių metrų kuro, apie tai gruodžio 13-ąją skelbė šalies premjeras Mykola Azarovas. Likusias dujų apimtis Ukraina planuoja išgauti savarankiškai eksploatuodama skalūnų dujų telkinius ir Juodosios jūros šelfe.

2012 metais Ukraina įsigijo tik 32,9 mlrd. kubinių metrų dujų. "Gazprom" 2013 m. sausį skyrė Ukrainos bendrovei "Naftogaz Ukrainy" 7 mlrd. dolerių (17,5 mlrd. Lt) baudą už tai, kad Ukraina nupirko mažiau dujų nei buvo įsipareigojusi. Ukrainos vyriausybė atsisakė pripažinti šią baudą skola.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)