BNS žiniomis, ji kaip liudytoja apklausta praėjusią savaitę. Su A. Bagočiute BNS susisiekti nepavyksta. STT pareigūnai buvo susitikę ir su finansų ministru Viliumi Šapoka.


Kaip jau skelbta, šiame tyrime kaip liudytojas apklaustas „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas, kuris penktadienį įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Be jo, apklausti visi bendrovės vadovai - valdybos, kurios kadencija baigėsi liepos pabaigoje, nariai, BNS patvirtino grupės komunikacijos vadovė Ernesta Dapkienė.

STT atstovė spaudai Renata Endružytė BNS sakė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti informacijos apie apklausose dalyvaujančius asmenis, tačiau teigė, kad nei įtariamųjų, nei specialiųjų liudytojų tyrime kol kas nėra.

Finansų ministerija teigia, kad tiek ji, tiek ministras bendradarbiauja ir teikia visą informaciją ikiteisminį tyrimą atliekančioms institucijoms.

„Esame pasiruošę pateikti visą informaciją, kuri paspartintų ikiteisminį tyrimą bei prisidėtų prie sklandžios jo eigos. Aplinkybių, statusų, žmonių, susijusių su ikiteisminiu tyrimu, įvardinti negalime, tai gali padaryti tik tyrimą kontroliuojanti Generalinė prokuratūra.

Ministras pabrėžia, kad informacijai apie galimus pažeidimus pasitvirtinus, jo reakcija bus griežta ir principinga“, - BNS pranešė finansų ministro patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

BNS žiniomis, nutekinta informacija susijusi su buvusiu „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos pirmininku Šarūnu Kliokiu, kuris buvo atrinktas į naują stebėtojų tarybą, tačiau nepraėjo teisėsaugos „filtro“.

D. Misiūnas prieš daugiau nei savaitę BNS teigė su A. Bagočiute neaptarinėjęs „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos formavimo reikalų.

BNS paklaustas ar jam buvo žinomos Š. Kliokio sąsajos su informacinių technologijų grupe „Alna“ ir jos vadovais, D. Misiūnas praėjusį penktadienį teigė neturėjęs tokios informacijos, nes Š. Kliokys nebuvo deklaravęs jokių galimų interesų konfliktų ar sąsajų.

Anot jo, „Alna“ ar jos antrinės įmonės yra gavusios „tikrai ne milijoninės“ vertės „Lietuvos energijos“ užsakymų.

Š.Kliokys per jo verslo partnerį Rytį Jakaitį yra susijęs su „Alnos“ grupe ir jos vadovais. R. Jakaičio žmona yra „Alna group“ valdybos narė bei kelių grupės įmonių vadovė Justina Milaknytė, o abu sutuoktiniai yra netiesioginiai Š. Kliokio kontroliuojamos investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkai.

„Alna“ 2014-2015 metais yra laimėjusi „Lietuvos energijos“ konkursus ir tiekė jai „Microsoft“ licencijas bei teikė kitas paslaugas, už kurias jai sumokėta apie 3 mln. eurų.

Be to, „Alnos“ grupės įmonės nuo 2014-ųjų yra gavusios 7,6 mln. eurų vertės antrinės „Lietuvos energijos“ įmonės Technologijų ir inovacijų centras (TIC) užsakymų.

Pastarajam nuo 2013 metų gegužės iki šių metų birželio pabaigos vadovavo buvęs „Alna Business Solutions“ vykdomasis direktorius Marius Juknevičius.

Pastarojoje įmonėje yra dirbusi ir kadenciją baigusios „Lietuvos energijos“ valdybos narė, bendrovės organizacinio vystymo direktorė, Verslo aptarnavimo centro, kuris atsakingas už visus viešuosius grupės pirkimus, valdybos pirmininkė Ilona Daugėlaitė.

Be to, Verslo aptarnavimo centrui nuo 2014 metų vadovauja Eglė Šimė, kuri yra ir TIC valdybos narė, - jos vyras Valdas Šimas yra „Alna Software“ generalinis direktorius. Pirmadienį pranešta apie E.Šimės atsistatydinimą, tačiau ji dar eis pareigas iki spalio pradžios.

„Lietuvos energijos“ grupės įmonės Duomenų logistikos centro valdybos narys Aurimas Bakas (jis yra vienas iš lietuviško kapitalo mobiliųjų mokėjimų infrastruktūros bendrovės „WoraPay“ įkūrėjų) iki šių metų rugsėjo dirbo ir „Alnos“ grupės įmonės „Doclogix“ valdybos pirmininku. Nuo 2012 metų liepos iki 2014 metų kovo jis buvo TIC valdybos pirmininku.

Vienas „Alnos“ grupės vadovų Tomas Milaknis yra įtariamasis neskaidrių „Sodros“ viešųjų pirkimų byloje.

Be D. Misiūno ir I. Daugėlaitės, „Lietuvos energijos“ valdyboje dirbo įmonės finansų ir iždo direktorius Darius Kašauskas, strategijos ir plėtros direktorius Mindaugas Keizeris bei gamybos ir paslaugų direktorius Dominykas Tučkus.

Š. Kliokys nuo 2015 metų spalio yra Registrų centro valdybos narys. „Alnos“ grupės įmonės nuo 2003 metų yra laimėjusios 15,7 mln. eurų vertės Registrų centro užsakymų, o nuo Š.Kliokio paskyrimo - apie 3,6 mln. eurų.