„Tai nuoseklus darbas rengiantis Lietuvos elektros sistemos atjungimui nuo rusiško BRELL žiedo ir prisijungimui prie patikimų partnerių Europoje 2025 m. Šiame plane įtvirtintos konkrečios priemonės – apimančios nuo vietinės gamybos įrenginių parengimo darbui iki regioninių sprendimų – užtikrins nuolatinį mūsų elektros energetikos sistemos patikimumo didinimą ir savarankiškumo stiprinimą. Visus sinchronizacijos projektus pastačius ant bėgių ir jiems įgyvendinti gavus ES finansavimą, dabar reikia užtikrinti maksimalų mūsų sistemos pasirengimą – dalis šių priemonių jau yra įgyvendinamos nuo 2018 m., o daliai jų papildomą impulsą suteiks tiek DNR plano, tiek naujų europinių finansavimo instrumentų teikiamos galimybės”, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Plane numatyta įgyvendinti priemones, kurios suteiks galimybes avariniais atvejais užtikrinti patikimą Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimą gaunant pagalbą iš Lenkijos jau 2021 m. Taip pat bus užtikrintos galimybės Lietuvos elektros energetikos sistemai savarankiškai ir patikimai veikti izoliuotu režimu ir tai daryti sąnaudų ir saugumo aspektais efektyviu būdu.

Tam Elektros energetikos sistemos savarankiškumo ir patikimumo stiprinimo priemonių plane, be elektros perdavimo sistemos infrastruktūros parengimo ir organizacinių valdymo priemonių, numatytos konkrečios priemonės, reikalingos užtikrinti pakankamus vietinius elektros gamybos pajėgumus, reikalingus esant poreikiui savarankiškam elektros energetikos sistemos darbui užtikrinti.

Viena iš esminių Baltijos šalių sinchronizacijos sąlygų, kurias yra nustačiusi Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija (ENTSO-E), yra Baltijos šalių elektros energetikos sistemų izoliuoto darbo bandymas. Todėl numatoma siekti sutarimo su Estija ir Latvija dėl operatyvesnio priemonių, reikalingų bendram izoliuotam ir patikimam Baltijos šalių sistemų darbui užtikrinti, įgyvendinimo ir jį atlikti anksčiau nei 2024 m.

Elektros energetikos sistemos savarankiškumo ir patikimumo stiprinimo priemonių planas yra glaudžiai susijęs su Sinchronizacijos projekto veiksmų ir priemonių planu ir jie bus įgyvendinami lygiagrečiai, kad būtų užtikrintas Sinchronizacijos projekto įgyvendinimas optimaliais terminais.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Numatyta, kad Baltijos šalys prisijungs prie žemyninės Europos tinklų ir pradės veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis ne vėliau kaip 2025 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)