Pusės susitarė dėl nuolaidos dydžio, tačiau negali susitarti, kuriam susitarimo formulės komponentui ją priskirti. Leidinys pažymi, kad derybos jau pusantro mėnesio yra aklavietėje, pusės mėgina „viena kitą palaužti“. Tuo metu Rusijos ir Turkijos bendrovės patiria nuostolius. „Gazprom“ dėl pusę metų trunkančios savo vamzdynus klojančių laivų prastovos jau neteko kelių šimtų milijonų eurų. Turkijos bendrovė niekaip negali pritaikyti nuolaidos dujoms, dėl kurios abi pusės susitarė, todėl yra priversta pirkti Rusijos dujas 100 dolerių (90 eurų) brangiau, lyginant su vidutine kaina Europai.

Šiuo metu Turkija už tūkstantį kubinių metrų Rusijos dujų moka 370 dolerių (332 eurus).

„Gazprom“ nori greičiau pradėti „Turkijos srauto“ statybas, tačiau Ankara priešinasi, tai įrodo augantis suskystintų dujų, kurios 50 dolerių (45 eurais) pigesnės už rusiškas, importas. Todėl Rusijos tiekimas Turkijai balandžio mėnesį smuko 38 procentais.

Papildomas naują susitarimą stabdantis veiksnys – politinis. Konkrečiai tai Vladimiro Putino kalba, skirta genocido aukų atminimui, kuri buvo pasakyta Rusijos prezidentui lankantis Armėnijos sostinėje. Ankara šį pareiškimą griežtai sukritikavo.

Anksčiau buvo pranešta, kad metinis „Gazprom“ pelnas smuko daugiau kaip septynis kartus, tačiau nepaisant to, bendrovė beveik 50 procentų padidino išmokas savo vadovybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)