Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) galutine ir neskundžiama nutartimi ketvirtadienį atmetė S.Spėčiaus prašymą panaikinti jam nepalankius Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ir Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimus.

"LVAT konstatavo, kad S.Spėčius, būdamas premjero patarėju, turėjo ir galėjo stebėti, kad su nacionaliniu investuotoju susiję klausimai, taip pat ir dėl valdymo, jo organų, būtų sprendžiami laikantis Konstitucijos, įstatymų, nepažeidžiant viešojo, valstybės ir visuomenės interesų. Be to S.Spėčius, kuris daug dirbo būtent energetikos srityje, būdamas vyriausybinės darbo grupės nariu ir premjero patarėju, galėjo dalyvauti pasitarimuose, derybose, veikti, dalyvauti sprendimuose dėl nacionalinio investuotojo kūrimo", - rašoma VTEK pranešime.

Atsižvelgdama į tai, išplėstinė LVAT teisėjų kolegija padarė išvadą, kad S. Spėčius stebėjo ir rūpinosi atskirais nacionalinio investuotojo steigimo klausimais bei turėjo galias atitinkamu būdu veikti šioje srityje. Po Atominės elektrinės įstatymo pakeitimų nacionaliniu investuotoju galiausiai tapo "Leo LT" - įmonė, kurioje S.Spėčius ir įsidarbino.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai balandį atmetė S.Spėčiaus skundą ir nusprendė, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija priėmė teisingą sprendimą.

Teismas nusprendė, jog buvęs "Leo LT" valdybos narys, dabar privačia praktika užsiimantis S. Spėčius neteisėtai įsidarbino "Leo LT", nes iki tol dirbamas valstybės tarnyboje dalyvavo kuriant šią įmonę, priimant sprendimus dėl bendrovės turto formavimo, rengiant įmonės veiklą nustatančius teisės aktus, įmonės koncepcijos kūrime.

"Tapdamas "Leo LT" valdybos nariu jis (S. Spėčius - BNS) užsitikrino itin gerą atlyginimą, teisę ištisą parą naudotis bendrovės automobiliu - ne tik sau, bet ir pilnamečiams savo šeimos nariams, kitas privilegijas", - pernai BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Dar anksčiau Vilniaus apygardos administracinis teismas yra nutaręs, kad S.Spėčius, kaip aukštas pareigas valstybės tarnyboje užėjęs asmuo, nuo 2006 metų aktyviai dalyvavęs energetikos įmonių veikloje, "Leo LT" steigime, palikęs valstybės tarnybą ir tą pačią dieną įsidarbinęs įmonės valdybos nariu, pažeidė interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatyme nustatytą apribojimą sudaryti darbo sutartį, pasibaigus tarnybai.

S.Spėčius teismo prašė panaikinti 2008 metų spalį priimtą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, po kurio jis atsistatydino iš įmonės valdybos.

Tuometinės VTEK vadovės Jolantos Petkevičienės teigimu, neabejotina, kad premjero patarėjo pareigas ėjęs S.Spėčius dalyvavo priimant sprendimus, derėjosi su privataus kapitalo "NDX energija" dėl "Leo LT" kūrimo, vykdė priežiūros funkcijas, susijusias su bendrovėmis "Lietuvos energija", VST ir RST.

2008-ųjų spalį gavęs maždaug 200 tūkst. litų išeitinę kompensaciją ir po to vėl įdarbintas bendrovėje "Leo LT", tuomet buvęs įmonės strateginių projektų vadovas S. Spėčius atsistatydino iš pareigų 2009 metų kovo mėnesį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją