Jis patikslino, jog šis sprendimas priklauso nuo bendro sprendimo su regioniniais partneriais, nes Lietuva viena tokio projekto neįgyvendins, o daugiau informacijos premjerams žadama pateikti šių metų pirmą pusmetį.

„Reikalingas bendras visų regioninių partnerių sprendimas, reikalingi tolimesni darbai gerinant ekonominį šio projekto pagrindą ir tęsti dialogą su visuomene, tam, kad tam tikru momentu galėtume pasakyti, jog šitam projektui yra parama iš visuomenės“, - dėstė J. Neverovičius.

Jis teigė, jog galutinis apsisprendimo terminas dėl atominės elektrinės gali paaiškėti, kai
susitiks Baltijos šalių premjerai ar kiti įgalioti pareigūnai.

„Viskas priklauso nuo mūsų pačių, regioninių partnerių ir strateginio investuotojo. Šiandien suderintas planas įgalina mus priimti tuos sprendimus per pirmą šių metų pusmetį“, - teigė J. Neverovičius.

Trečiadienį pirmą kartą posėdžiavo premjero vadovaujama komisija, kuri svarsto elektros rinkos Baltijos šalyse ateitį, kalbama ir apie Visagino atominės elektrinės projekto ateitį.

„Pagrindinė žinia, kad iki vasario vidurio turėtume gauti pasiūlymus iš ministerijų ir kitų institucijų dėl iškeltų klausimų bendroje investuotojų pozicijoje, kuri buvo suderinta pernai. Tai derinome prie pokalbio su regioniniais partneriais: su planuojamais premjerų susitikimais ir vyriausiųjų pareigūnų susitikimais Baltijos ministrų tarybos formate“, - sakė J. Neverovičius.

Lietuvos vyriausybėje posėdžiavusiai komisijai buvo pristatytas planas, kuriuo turėtų būti vadovaujamasi įgyvendinant energetinius projektus, jam buvo pritarta, dėstė J. Neveroičius. Anot jo, greičiausiai energetikos viceministras Aleksandras Spruogis pateiks pasiūlymus, kaip bus sprendžiami kai kurie regioninių partnerių iškelti klausimai.

Vyriausybėje susitikusi komisija buvo supažindinta su esama situacija trimis klausimais: elektros gamybos, sinchronizavimo ir rinkos veikimo, išklausyti pasiūlymų dėl nacionalinės pozicijos atstovavimo Baltijos Ministrų Tarybos Vyresniųjų pareigūnų komiteto veikloje.

Mokslininkų studija - "turininga"

Švedijos konsultacijų bendrovė "Gothia Power" parengė elektros tinklų sujungimo su Europa studiją. J. Neverovičius sakė, jog Švedijos mokslininkų išvados „turiningos“ bei palankios sprendimui statyti naują atominę Lietuvoje - 1350 MW galios.

„Jos buvo jau pristatytos ir čia nieko naujo nebuvo pristatoma, išskyrus tai, kad komisijoje suderinome procesus kalbant su kaimynais vyriausybiniame lygyje, tiek čia, pas mus viduje, kalbant apie mūsų tikslus, komisijos darbus derantis su Rusija ir Baltarusija. Visus elementus suderinome tarpusavyje ir nusprendėme, kaip jie turėtų būti sprendžiami laiko perspektyvoje“, - dėstė ministras.

"Noriu akcentuoti - tol, kol mes neturėjom sinchronizacijos studijos, atsakyti į šiuos klausimus buvo neįmanoma. Atominė elektrinė, kuri turėtų būti statoma, ji turėtų sinchronizuotis su Vakarų elektros tinklais", - LRT radijui teigė premjeras.

Potencialūs investuotojai į naują branduolinę elektrinę Visagine - Latvijos ir Estijos energetikos bendrovės - yra pateikusios Lietuvai klausimų dėl projekto ekonominio vertinimo. Komisija buvo sudaryta po to, kai pernai lapkritį Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai susitarė kartu spręsti regioninius elektros gamybos, sinchronizavimo ir rinkos veikimo klausimus.

J. Neverovičius proidūrė, jog su „Hitachi“ yra susitarta, jog bus peržiūrėtas Lietuvos indėlis į galimą atominės projektą, bus deramasi dėl planuojamo įnešti turto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)