„Yra parengiamieji darbai padaryti, derybos pravestos, susitikimas buvo ne vienas su Energetikos ministerija. Dabar pažiūrėsiu, koks yra progresas ir tikrai tuos galutinius pasiūlymus mes pateiksime, ypatingai kas jiems jautru su (SGD – BNS) terminalo išlaikymu. (...) Pagal tuos sprendimus, kuriuos daro Vyriausybė, iš esmės kaštai ir (terminalo – BNS) išlaikymas mažėtų per pusę“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui kalbėjo S. Skvernelis. Ketvirtadienį jis susitiks su „Achemos grupės“ vadovybe.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas neseniai taip pat yra teigęs, kad „Achemai“ SGD terminalo išlaikymo našta gali sumažėti perpus – iki 10 mln. eurų per metus.

Šią vasarą „Achemos grupės“ vadovai tris kartus susitiko su Ž. Vaičiūnu, šalims bandant ieškoti kompromiso dėl SGD terminalo išlaikymo. „Achema“ sumoka beveik ketvirtadalį visų jo kaštų – apie 20 mln. eurų per metus.

Po paskutinio susitikimo rugpjūčio viduryje Ž. Vaičiūnas teigė, kad terminalo išlaikymo našta „Achemai“ jau nuo kitų metų vidurio gali sumažėti perpus, jeigu Vyriausybė išpirktų SGD laivą, bei dėl kai kurių kitų sprendimų.

„Achemos grupė“ naujus ministerijos siūlymus žadėjo įvertinti per savaitę ar dvi.

Vyriausybinė Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija rugpjūtį nutarė, kad valstybė po 2024 metų iš Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“ išpirks Klaipėdos SGD terminalo laivą–saugyklą „Independence“. Jei sprendimui pritars Vyriausybė ir Seimas, tai leistų per ilgesnį laiką išdėlioti terminalo išlaikymo kaštus bei sumažinti jo naštą vartotojams.

Birželio pradžioje dujų kainoms išliekant aukštoms, o trąšų kainoms – žemoms, „Achema“ skelbė mažinanti gamybos mastą ir stabdanti dalį įrenginių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)