„Iki derinimo laikotarpio reikia padaryti viską, kad techniškai negalėtų iš šitos elektrinės patekti elektros energija į Lietuvos rinką. Tam yra skirtas tiek metodikos pakeitimas, kurį, tikiuosi pavyks priimti, kartu su politine deklaracija, bet tai yra bendras Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Europos Komisijos sprendimas“, – Seime žurnalistams antradienį sakė S. Skvernelis.

„Tikiuosi, kad tai bus padaryta. Laužyti rankas partneriams, kaimynams – tikrai ne tas kelias, nors kai kas bando siūlyti, kad mes turėtume tai daryti“, – pridūrė jis.

Pasak premjero, kalbant apie energetikos sektorių, esminiu tikslu lieka iki 2025 metų sinchronizuoti Lietuvos elektros tinklus su kontinentine Europa.

„Dėl Astravo Vyriausybės tikslas buvo paprastas ir esminis – padaryti viską, kad 2025 metais būtų baigtas darbas, kurį privalėjo padaryti ankstesnės Vyriausybės, tai yra mes turime sinchronizuotis ir tapti kontinentinės Europos elektros tinklo dalimi“, – sakė S. Skvernelis.

Pastarosiomis savaitėmis diskusijų sukėlė Energetikos ministerijos parengtas Baltijos šalių susitarimo projektas dėl Astrave pagamintos elektros energijos patekimo į Baltijos šalių rinkas, kuris neįpareigoja Latvijos ir Estijos nepirkti elektros iš Astravo AE.

Jį praėjusią savaitę kritikavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, sakęs, kad susitarimas neatitinka Lietuvos interesų.

Susitarimą gina Energetikos ministerija ir prezidentūra. Ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį teigė, kad Vyriausybė nepriims jokių sprendimų, kurie neleistų įgyvendinti vadinamojo „anti-Astravo“ įstatymo.

Tuo metu prezidento patarėjas, buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sakė, jog susitarimas užtikrins, kad Astravo elektra nepateks į Baltijos šalių rinką

Vyriausybė praėjusią savaitę aptarė siūlymą dėl Baltijos šalių bendro susitarimo prekiaujant elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau jokie sprendimai nebuvo priimti.

Susitarimas svarbus, Lietuvai ketinant neįsileisti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros, kai tik ji pradės veikti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)