„Siekiama kiek galima greičiau organizuoti konkursus dėl skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos Lietuvos teritorijoje. Įsivaizduojama, kad konkursas turėtų būti organizuojamas ne vėliau nei kitų metų pirmame ketvirtyje. Galbūt kitų metų pirmajame ketvirtyje jau galėtume turėti ir nugalėtoją. Išsiaiškinta, kad teisinė bazė pas mus yra tinkama organizuoti konkursą, reikia tik minimalių pakeitimų Vyriausybės nutarimu“, – DELFI sakė darbo grupei vadovavęs Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

Konkursą laimėsiantis žvalgytojas atsakytų į klausimą, kiek Lietuvoje yra šių dujų.

„Investuotojas, kuris ateitų žvalgyti šį telkinį, nustatytų, kiek turime skalūninių dujų ir kokios yra perspektyvos. Tas, kuris ateitų su licencija žvalgyti išteklius, jeigu juos rastų, turėtų teisę ir išgauti“, – sakė jis.

Kanclerio teigimu, konkurso sąlygose ketinama numatyti, kad žvalgybos galėtų imtis tik patirtį šioje srityje turinčios bendrovės.

DELFI dar praėjusiais metais rašė, kad kelios įmonės domisi galimybe padaryti bandomuosius gręžinius ir imtis žvalgybos.

Šią liepą premjeras Andrius Kubilius susitiko JAV kompanijos „Chevron“ atstovais, kurie taip pat domėjosi skalūninių dujų gavybos galimybėmis Lietuvoje.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas yra sakęs, kad jei mokslininkų įžvalgos pasirodytų teisingos, pramoninė skalūninių dujų gavyba Vakarų Lietuvoje galėtų prasidėti po kelerių metų, išteklių vertė preliminariai gali siekti iki 30 mlrd. JAV dolerių (73,6 mlrd. Lt).

Tai leistų Lietuvai sumažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamų dujų bent 30 – 50 metų. Žvalgymai Lietuvai kainuotų apie 615 mln. Lt.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko nuomone, žvalgymo darbai kainuotų apie 250 mln. JAV dolerių (615 mln. Lt), tačiau iki pramoninės gavybos veikiausiai praeitų bent dešimtmetis. Ministro žiniomis, Lietuvoje slūgsančių skalūninių dujų kiekis gali būti vertas nuo 10 iki 30 mlrd. JAV dolerių (24,5-73,6 mlrd. Lt).

JAV ekspertai A. Sekmokui yra sakę, kad Lietuvos turimų skalūninių dujų išteklių galėtų pakakti 30-50 metų.

Kaimyninė Lenkija yra pradėjusi pirmuosius skalūninių dujų gavybos bandymus, o pramoninę gavybą ketinama pradėti 2012 m. viduryje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją