„Tai darbinis, tarpinis dokumentas, o ne galutinis kainų nustatymas, kuris bus gruodžio 15 dieną, kai oficialias kainas paskelbs VERT“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė G. Skaistė.

VERT skaičiavimais, kuriuos ji pateikė Energetikos ir Finansų ministerijoms bei Vyriausybei ir kuriuos matė BNS, valstybės gyventojams mokamoms kompensacijoms už dujas ir elektrą vien pirmąjį kitų metų pusmetį reikėtų 369 mln. eurų (su PVM). Tačiau kartu su lėšomis, kurias tiekėjams dėl kainų skirtumų būtina padengti už 2022 metus, bendra kompensacijų suma pirmąjį 2023-ųjų pusmetį siektų 719 mln. eurų (su PVM).

2023 metų biudžete dabar numatyta visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą skirti 812 mln. eurų kompensacijų.

Pasak Finansų ministerijos, kompensacijų sumos už 2022 metus padengiamos iš šių metų biudžeto, todėl 2023 metų biudžete numatytų lėšų užteks.

Pasak finansų ministrės, gruodžio pradžioje, kai Seimas turėtų priimti Energetikos įstatymo pakeitimus ir Vyriausybei bus suteiktas teisinis pagrindas išmokėti kompensacijas už 2022 metus, ministrų kabinetas planuoja priimti konkrečius įsipareigojimus dėl kompensacijų dydžio.

„Priimti sprendimus, kiek lėšų bus skirta kompensacijoms už 2022 metus, kad tos kainos dedamosios nepersikeltų į ateinančius metus. Ir tokiu sprendimu bus uždarytas klausimas su 2022 metų biudžetu, tuo tarpu tai, kas yra suplanuota 2023 metų biudžete (812 mln. eurų – BNS), yra susiję su ateinančių metų pirmu ir antru pusmečiu – tos lėšos yra suplanuotos, jų tikrai pakanka“, – sakė G. Skaistė.

„Visgi reikia atskirti įsipareigojimus, kurie yra susiformavę per 2022 metus ir įsipareigojimus, kurie susiformuos per 2023 metus“, – pridūrė ministrė.

Pasak ministrės, galutinės elektros ir dujų kainos gyventojams paaiškės užbaigus visas procedūras: Seime bus priimtos Energetikos įstatymo pataisos, o Vyriausybė nuspręs, kiek lėšų reikia kompensacijoms už 2022 metus.

„Kainą nustatys VERT gruodžio 15 dieną, kai bus žinomos visos dedamosios: ir Vyriausybės sprendimas, kiek yra kompensuojama už praėjusių metų (2022 metų – BNS) susikaupusius įsipareigojimus, tiek ir įvertinant tas dedamąsias, kurių kainą šiandien VERT nustatė“, – sakė G. Skaistė.

Pasak finansų ministrės, 2023 metų biudžete numatyta 812 mln. eurų elektros ir dujų kainų kompensacijoms gyventojams visiems metams, tačiau realiai jų reikės mažiau – apie 714 mln. eurų.

„Vis dėlto atsižvelgiant į rinkos tendencijas pamatėme, kad reikės apie 98 mln. eurų mažiau ir todėl biudžete preliminariai yra suplanuota 714 mln. eurų abiem pusmečiams. Tokių lėšų pagal preliminarius vertinimus pakanka toms kompensacijų schemoms, kurios yra sudėliotos“, – aiškino G. Skaistė.

„Apie 300 mln. eurų bus reikalinga kompensuoti praėjusių metų (2022 metų – BNS) įsipareigojimus, tuo tarpu apie 260–270 mln. eurų bus reikalinga pirmam pusmečiui už elektrą ir apie 115–120 mln. eurų už gamtines dujas“, – pridūrė finansų ministrė.

VERT nurodo, kad kompensuoti tiekėjams už 2022 metus reikėtų 350 mln. eurų, tuo metu kompensacijoms už elektrą pirmąjį kitų metų pusmetį reikėtų 57 mln. eurų, už dujas – beveik 112 mln. eurų.

G. Skaistės teigimu, maksimali valstybės kompensacija už elektrą buitiniams vartotojams kitąmet sieks 28,5 cento už kilovatvalandę: „28,5 centai yra kainos riba, kuomet žemiau yra nebekompensuojama“.

VERT taip pat nurodo, kad valstybės kompensacija už elektrą gyventojams kitų metų sausį-birželį turėtų siekti iki 28,5 cento už kWh, o už dujas – 88 centus už kubinį metrą. Dabar valstybė moka atitinkamai iki 9 ir 54 centų kompensacijas.

Preliminariais „Ignitis“ skaičiavimais, visuomeninio tiekimo populiariausio standartinio plano vienos laiko zonos tarifas pirmąjį kitų metų pusmetį turėtų būti 56,5 cento už kWh (su PVM), o su valstybės kompensacija – 28 centai, skelbiama VERT dokumente.

Dabar visuomeninio elektros tiekimo kaina nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams yra 33 centai, arba 24 centai su kompensacija.

VERT teigimu, preliminari „Igničio“ gamtinių dujų kaina maistui gaminanti jas naudojantiems (pirmos grupės) vartotojams nuo 2023-ųjų sausio su valstybės kompensacija siektų 1,53 euro (be kompensacijos – 2,41 euro už kubą) – 50 proc. daugiau nei dabar, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) dujas naudojantiems vartotojams (antros grupės) – 1,03 euro (1,91 euro) – 34 proc. daugiau, o dar daugiau jų deginantiems (trečios grupės) – 0,99 euro (1,87 euro) – 32 proc. daugiau.

Elektros ir dujų tarifai buitiniams vartotojams nustatomi du kartus per metus – nuo sausio ir liepos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją