Tokią Energetikos ministerijos iniciatyvą trečiadienį posėdyje vertins Vyriausybė.

„Iki šiol buvo kompensuojama už žemės servitutą, o šiuo nutarimu bus papildytas jau galiojantis nutarimas ir bus nustatyta vienkartinės kompensacijos už nekilnojamojo daikto – statinio, patalpos – servitutą apskaičiavimo ir išmokėjimo tvarka“, – BNS komentavo ministerija.

Pasak jos, kompensacijos bus skiriamos pateikus prašymą. Jų dydis sieks dešimtadalį nekilnojamojo daikto ploto, kurį užima energetikos infrastruktūros įrenginiai, 2017 metų vidutinės rinkos vertės. Iki šiol buvo atlyginama tinklų operatorių nuožiūra dvišalių susitarimų pagrindu.

„Nebuvo nustatyta aiškaus imperatyvo atlyginti nekilnojamojo daikto savininkams už servituto nustatymą kitam nekilnojamajam daiktui, kai tiesiami elektros tinklai, įrengiami elektros energetikos objektai ir įrenginiai, ir šį klausimą spręsdavo individualiai elektros tinklų operatorius ir nekilnojamojo daikto savininkas“, – rašoma ministerijos pažymoje.

Ministerijos teigimu, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) preliminariais vertinimais, kompensacijos už įstatymu nustatytus nekilnojamojo daikto servitutus gali siekti apie 1,6 mln. eurų.

Vyriausybė 2018 metų liepą patvirtino vienkartinių kompensacijų mokėjimo tvarką už servitutus, suteiktus ESO ir „Litgrid“. Už jau esamą servitutą (jeigu už jį dar nebuvo atlyginta) savininkas gauna 10 proc. sklypo dalies, kuriai nustatytas servitutas, vertės, kurią 2017 metais paskelbė Registrų centras. Už naujus servitutus kompensacijos dydis yra 50 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)