Bandymai atlikti „Lietuvos energijos“ grupei priklausančios „Lietuvos energijos gamybos“ valdomame Elektrėnų komplekso kombinuoto ciklo bloke (KCB).

Praėjusią savaitę analogiški bandymai įvykdyti Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (KHAE).

Vykstant aktyviam trijų Baltijos šalių energetikos sistemų paruošimui dirbti „salos“ režimu, bandymus svarbiausiuose šalies energetinės infrastruktūros objektuose inicijavo perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ kartu su Lietuvos energetikos institutu. Bandymai vykdomi pagal Europos perdavimo sistemos operatorių asociacijos ENTSO-E nurodytus reikalavimus.

„Nepaisant atidėto Baltijos šalių darbo „salos“ režimu bandymo, intensyviai tęsiame paruošiamuosius darbus. Džiaugiamės, kad pavyko sėkmingai įvertinti KHAE hidroagregatų ir KCB pasirengimą. Pirminiais vertinimais, elektrinių darbo techniniai parametrai atitinka ENTSO-E reikalavimus.

Pagal suderintas programas, vasario 15 dieną bandymai planuojami ir Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinėje, vėliau juos vykdysime Elektrėnų komplekso 7-ajame ir 8-ajame blokuose“, - pranešime sako laikinai „Lietuvos energijos gamybos“ generalinio direktoriaus pareigas einantis gamybos direktorius Darius Kucinas.

Birželio 8 d. planuotas visų Baltijos šalių elektros sistemų darbo „salos“ režimu bandymas buvo atidėtas Estijos ir Latvijos iniciatyva. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl alternatyvaus bandymų laiko.

ELTA primena, kad pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Visos šalys sutarė, kad Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijai per Lenkiją bus naudojama dabartinė Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ dvigrandė jungtis ir papildoma jūrinė jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Energetikos ministerijoje ruošiamasi būsimoms deryboms su Rusija dėl atsijungimo nuo BRELL. Šiose derybose, kurias planuojama pradėti dar šiemet, dalyvaus ir EK.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)