Naujausiais duomenimis, problemų iškilo trijuose namuose pažeistos šilumos trasos zonoje. „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas apie 23.20 val. pranešė, jog sunkiau sekasi atstatyti šilumos tiekimą Gedimino pr. 15, Gedimino pr. 39 ir A. Domaševičiaus g. 5.

„Ten yra problemų su šilumos paleidimu, dirba brigados, kad jas išspręsti“, - sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai.

Likusiuose pastatuose, kuriems buvo kelioms valandoms nutrauktas šilumos tiekimas, rimtesnių problemų kol kas neužfiksuota.

„Vilniaus energija“ žada padengti nukentėjusių gyventojų nakvynės išlaidas nepriklausomai nuo to, kokiame viešbutyje jie panorės apsistoti. Nuo avarijos nukentėjusiems gyventojams taip pat siūlomos apsaugos paslaugos, žadamas šimtaprocentinis žalos atlyginimas.

„Šilumos tiekimas sėkmingai atstatomas visuose namuose, kuriems šildymas buvo apribotas dėl šilumos trasų avarijos šalia Lukiškių aikštės. Radiatoriai pradeda šilti, tiesa, atšalusiems butams sušilti iki įprastos temperatūros prireiks laiko. Atsiprašome gyventojų dėl visų nepatogumų, kuriuos teko patirti. Avarijos padarinių likvidavimo darbai užtruko ilgiau negu tikėjomės dėl nepaprastai sudėtingų sąlygų. Skirtumas tarp technologinio vandens ir lauko oro temperatūros siekė 140 laipsnių ir gamino garus, kurie ypač apsunkino mūsų remonto komandos darbą“, - teigiama vėlai vakare išplatintame „Vilniaus energijos“ pranešime.

Šiuo metu rūpinamasi, kad šiluma kuo greičiau ir be sutrikimų pasiektų kiekvieną butą. Visuose daugiabučiuose, kuriuose buvo apribotas šildymas, budi darbuotojai, galima kreiptis į juos esant bet kokiems nesklandumams dėl šilumos sistemų darbo.

Siūlo keltis į viešbučius

„Jeigu žmonės jaučia nepatogumus, serga, gali tikrai vykti į bet kokį viešbutį, ir viskas bus kompensuota. Jei jiems reikia pagalbos susirandant viešbutį, tegul kreipiasi nemokamu numeriu 1899 arba į savo namo administratorių“, - DELFI apie 20.30 val. ketvirtadienį sakė N. Mikalajūnas.

Paklaustas, ar nesibaimina sąskaitų iš brangiausių sostinės viešbučių, jis pabrėžė, kad šiuo metu šilumininkai sąskaitų dydžio nelaiko svarbiausiu rūpesčiu.

Gyventojams reikėtų išsaugoti čekį, sąskaitą už viešbučio paslaugas. Taip pat bus atlyginta kelionė taksi iki viešbučio, reikėtų taip pat išsaugoti čekį.

„Šilumos tiekimas pradėtas atnaujinti, žiūrėsim, kokie bus rezultatai. Esame pasirengę visoms situacijoms, namuose budi atsakingi darbuotojai. Jie, esant sutrikimams, kontaktuos su gyventojais. Jie padės kiekviename bute, kiekviename name paleisti šilumą, jeigu tokios pagalbos reiks“, - tęsė „Vilniaus energijos“ atstovas.

Jau penktadienį ryte bus pradėti registruoti gyventojų ir įmonių prašymai atlyginti dėl avarijos patirtą žalą.

„Nuo 9 val. pradeda veikti klientų aptarnavimo centras žalai atlyginti. Visi klientai, kurie patyrė žalą dėl šios situacijos, kviečiami atvykti į klientų aptarnavimo centrą Smolensko g. 12 arba skambinti nemokamu telefonu 1899. Visa žala, iki kiekvieno cento, bus atlyginta“, - sakė N. Mikalajūnas.

Paklaustas, ar yra tikimybė, jog dalis Vilniaus centro gyventojų naktį iš ketvirtadienio į penktadienį nesulauks šildymo, jis prognozių nesiėmė.

„Apie tikimybes pasakyti man sudėtinga, situacija ekstremali, šaltis kaustantis. Visokie netikėtumai galimi, bet jiems yra pasirengta. Jeigu kuriems nors namams nepavyks atstatyti šildymo, siūlysime jiems viešbučius, paliktų namų apsaugos paslaugas, transportą, - pakartojo N. Mikalajūnas. – Tikimės, kad to neprireiks, bet esame ir tam pasirengę.“

Tikėjosi, kad padėtis jau suvaldyta

Apie 18.20 val. „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai N. Mikalajūnas pranešė, kad suvirinimo darbai juda į pabaigą. Pirminiais duomenimis, beveik pavyko skylę vamzdyje užlopyti.

„Labai didžiuojamės savo specialistais, kuriems pavyko susitvarkyti tokiomis ekstremaliomis sąlygomis. Nuo židinio toliau nutolusiose vietose į sistemą jau įvedamas techninis vanduo“, - teigė N. Mikalajūnas.

Paklaustas, kada bus pilnai atstatytas šilumos tiekimas Lukiškių a. apylinkėse, jis sakė, kad „iki „Panoramos“ tikrai“.

18 val. avarijos vietoje vis dar veržėsi garai dideliais kamuoliais, „Vilniaus energijos“ darbuotojai pjaustė metalą, rengėsi suvirinimo darbams. Gyventojams jau buvo išdalinti beveik visi šildytuvai.

Dėl šilumos trasos gedimo Vilniaus centre buvo nutrauktas techninio vandens (termofikato) tiekimas 70 namų, administruojamų "Naujamiesčio būsto". Administratoriai kartu su namų šilumos bei karšto vandens tiekimo sistemas prižiūrinčios bendrovės "City Service" specialistais stebi, kad namuose neužšaltų vidaus vamzdynai. Specialistai budės visą naktį.

Šilumos tiekėjams atnaujinus techninio vandens tiekimą trasoje, namuose nedelsiant bus įjungtas šildymas. Šilumos tiekimas bus didinamas palaipsniui, siekiant išvengti gedimų namų vidaus sistemose - taip elgiamasi ir šildymo sezono pradžioje.

"Vilniaus energijai" pašalinus avarijos priežastis, į tokį patį lygį kaip prieš įvykstant avarijai šildymas bus atstatytas per 12 - 16 valandų.

Pranešimus dėl šildymo daugiabučiuose namuose "Naujamiesčio būsto" prižiūrimų namų gyventojai kviečiami registruoti telefonu 870055966 visą parą.

Anksčiau N. Mikalajūnas sakė, kad, priimtas galutinis sprendimas atnaujinti šilumos tiekimą 18.15 val. – nepriklausomai nuo to, pavyks suvirinti vamzdį ar ne.

„18.15 val. šiluma bus visuose namuose. Ar bus garų kamuolys, ar ne – pamatysim. Mes vadovaujamės mažesnės rizikos kriterijumi, ir mūsų pagrindinis prioritetas yra būtinai grąžinti šilumą į visus namus. Jinai bus. Ar bus garai, ar nebus – čia jau antrinis klausimas“, - kalbėjo „Vilniaus energijos“ atstovas.

Šilumos energijos šiuo metu negauna 146 gyvenamieji bei administraciniai pastatai avarijos vietos apylinkėse. Tarp jų: Seimo rūmai, Valstybinės mokesčių inspekcijos centrinė būstinė, Lukiškių kalėjimas.

Avarijos paliestuose namuose stebimas temperatūros lygis
N. Mikalajūno teigimu, šilumos trasa ties Lukiškių aikšte pažeista ne tiek smarkiai, kad ja nebūtų galima tiekti termofikato. Blogiausiu atveju, „Vilniaus energija“ pumpuos karštą vandenį per pažeistą vamzdyno vietą, sykiu „maitindama“ garų kamuolį, o remonto imsis tada, kai truputėlį atšils orai.

„Šilumininkai budi visuose namuose, kuriuose yra šilumos tiekimo apribojimai ir stebi situaciją, raportuoja specialistams, kurie dirba (avarijos – DELFI) vietoje. Specialistai vietoje sako, kad galbūt pasiekė persilaužimą ir gal pavyks pabaigti remonto darbus. Jeigu vis dėlto taip nebus, sprendimas bus priimtas – paleisti pilna eiga šilumą, ar ne“, - aiškino pašnekovas.

Pasak jo, ar iš šilumos trasos ir toliau veršis garai, paaiškės tik prieš pat šilumos tiekimo atnaujinimą, apie 18 val.

Avarija Vilniaus šilumos tinkluose buvo lokalizuota per keletą valandų. „Vilniaus energija“ termofikatą iš sistemos šalino kitoje trasos vietoje, taigi ties Žaliuoju tiltu taip pat iškilo garų stulpas.

Gedimą tikėtasi likviduoti iki 16.30 val., tačiau dėl ekstremalių sąlygų darbai užsitęsė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją