„Kai didžioji dalis Lietuvos daugiabučių – apverktinos būklės, o gamtinės dujos brangiausios nei bet kada, kalbos apie didesnių pajamų į šalies biudžetą surinkimą iš centralizuotai besišildančių žmonių yra sunkiai suprantamos. Griežtai prieštaraujame planams sunkinant PVM naštą branginti šildymą“, - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) Tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Panaikinus PVM lengvatą šiluma visoje Lietuvoje brangtų 12 procentų. Tai standartiniame, sovietinės statybos nerenovuotame daugiabutyje – tokių Lietuvoje dauguma - gyvenančiai šeimai per šildymo sezoną kainuotų apie 300 Lt jei miestas šidomas dujomis ir apie 215 - jei biokuru. Pinigai atitektų valstybės biudžetui.

„Vietoje socialinės įtampos kėlimo didinant šilumos kainas, artėjant rinkimams šalies politinėms partijoms siūlome susitarti nedelsiant pervesti šilumos ūkius prie biokuro ir imtis gyvenamųjų namų renovacijos. Taip ne tik būtų ženkliai sumažintos šilumos sąskaitos, bet ir sukurta tūkstančiai naujų, pajamas taip pat ir valstybei, nešančių darbo vietų“, - sakė A. Janukonis.

Anot jo, norint šilumos kainas atpiginti jau šį šildymo sezoną būtina nedelsiant įgyvendinti ir trumpalaikes priemones. Kondensaciniu režimu dirbanti Lietuvos elektrinė kūrena brangias gamtines dujas ir išmeta į aplinką atliekinę šilumą, kuri šildo Elektrėnų marių vandenį. Gamybą perkėlus į Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Alytaus termofikacines elektrines, atliekinė šiluma būtų tiekiama gyventojams. Elektra nebrangtų, šiluma pigtų, o šilumos tiekėjai neuždirbtų nė lito. Įgyvendinus šį projektą – o tam tereikia Energetikos ministro A. Sekmoko pritarimo – šiluma visoje Lietuvoje pigtų 4 ct/kWh, o kiekviena šeima sutaupytų apie 400 Lt per metus. Tokį pasiūlymą LŠTA Energetikos ministrui įteikė praeitos savaitės pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)