LŠTA prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, gyventojai už geriamąjį vandenį karšto vandens ruošimui šilumos tiekėjams nėra skolingi nė lito.

„Visi energijos tiekėjai Lietuvoje, kaip ir numatyta įstatymuose, dirba pagal sutartis, tiesiogiai sudarytas su klientais – gyventojais. Tuo tarpu vandens tiekimo įmonės ėmėsi provokacijų, kuriomis siekiama prievolę tiesiogiai bendrauti su klientais, o tuo pačiu – savo veiklos riziką, užkrauti įvairiems tarpininkams. Šie veiksmai ne tik kelia didžiulę sumaištį tarp gyventojų, bet ir grubiai pažeidžia galiojančius įstatymus“, - teigė V. Stasiūnas.

Anot jo, kai kurių vandens tiekimo įmonių neteisėtų reikalavimų su jomis naujai sudaryti geriamojo vandens pirkimo-pardavimo sutartis karšto vandens ruošimui ir atsiskaityti už geriamąjį vandenį pagal namo įvadinius geriamojo vandens skaitiklių rodmenis sulaukė daugiabučių namų bendrijos ir bendrosios nuosavybės administratoriai.

LŠTA pasiekė ir gyventojų skundų, kad vandens tiekėjai neteisėtai ragina gyventojus ieškoti tarpininkų, kuriems už geriamąjį vandenį karšto vandens ruošimui atsiskaitytų pagal bute įrengtą apskaitos prietaisą, o tarpininkai padengtų išlaidas vandens tiekėjams pagal namo įvadinį skaitiklį.

Įstatymuose numatyta, kad gyventojams pasirinkus šilumą karštam vandeniui ruošti pirkti iš šilumos tiekėjo, o geriamąjį vandenį karštam vandeniui ruošti pirkti iš geriamojo vandens tiekėjo, jokie papildomi tarpininkai ar įgalioti atstovai, jokios papildomos sutartys šiam apsisprendimui vykdyti nėra būtinos.

V. Stasiūno teigimu, visų rūšių energijos tiekėjai atsako už savo produkto tiekimą daugiabučių namų butams, o atsiskaitymas pagal įvadinį vandens apskaitos prietaisą tarp vartotojų ir vandens tiekėjo yra galimas tik visiems namo bendrasavininkiams to pageidaujant raštu.

Įstatymai numato, kad pagal 2-ąjį apsirūpinimo karštu vandeniu būdą geriamojo vandens tiekėjai gauna visą informaciją apie gyventojų butuose esančių šalto ir karšto vandens skaitiklių deklaruotus duomenis, ir pagal už šiuos duomenis nustatytą visą geriamojo vandens kiekį (tiek šaltą, tiek tiekimo iki buto eigoje pašildomą) turi būti atsiskaitoma būtent su geriamojo vandens tiekėju.

„Raginame vandens tiekimo įmones baigti provokacijas, klaidinančias visuomenę, ir pradėti dirbti įstatymų numatyta tvarka“, - sakė V. Stasiūnas.

Šių metų gegužės 1 dieną įsigaliojus naujai karšto vandens tiekimo tvarkai, gyventojams, nepasirinkusiems kito apsirūpinimo karštu vandeniu būdo (karštam vandeniui skirtą šilumą ir vandenį pirkti iš kiekvieno tiekėjo atskirai), karštą vandenį tiekia šilumos tiekimo įmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją