Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba DELFI informavo, jog pernai gruodį vidutinė temperatūra Vilniuje siekė 7,5 laipsnio šalčio. Šiemet, be penktadienio ir šeštadienio – paskutinių dviejų gruodžio dienų, vidutinė mėnesio temperatūra siekia 1,2 laipsnio šilumos. Vidurkis per šias dvi dienas neturėtų smarkiai pakisti: prognozuojama, jog naktį į šeštadienį oro temperatūra sostinėje sieks vieną laipsnį šalčio, o paskutinę metų dieną – vieną laipsnį šilumos.

LŠTA vadovo V. Stasiūno teigimu, dėl to Vilniuje turėjo gerokai sumažėti šilumos suvartojimas, o sąskaitos, nepaisant smarkiai išaugusių šildymo kainų, turėtų būti gerokai mažesnės. Savo prognozes jis pateikė remdamasis LŠTA duomenimis apie dideliu šilumos suvartojimu pasižyminčius senus ir nerenovuotus sostinės daugiabučius – būtent šios kategorijos namuose gyvena didžioji dauguma vilniečių.

„Matome, kad suvartojimas (pernai gruodį – DELFI) buvo nuo 28 iki 33 kWh kvadratiniam metrui. Bet kaina buvo 22,9 ct/kWh. Pernai, galima sakyti, suvartojo vidutiniškai 31-32 kWh kvadratiniam metrui. Jeigu tas 32 kWh dauginame iš 60 kv. m, gauname 1920 kWh butui. Dauginame iš 23 centų, sąskaita buvo 442 Lt. Šiemet, kadangi temperatūra buvo pliusinė, (šilumos suvartota – DELFI) bus kažkur apytikriai tiek, kiek lapkričio mėnesį“, - DELFI sakė V. Stasiūnas.

Pasak jo, kadangi šių metų gruodis maždaug dviem laipsniais vėsesnis už lapkritį, šilumos veikiausiai bus suvartota kiek daugiau. Tačiau 60 kv. buto, kuris pernai už šildymą mokėjo apie 440 Lt, savininkai esą vis vien turėtų gauti apie 90 Lt mažesnes sąskaitas nei prieš metus.

„Bus apie 20 kWh kvadratiniam metrui. Jeigu 20 kWh dauginsime iš 60 kv. m, bus 1200 kWh. Pernai – 1900 kWh, šiemet – 1200 kWh. Bet šiemet dujos pabrango, ir šilumos kainą Kainų komisija perskaičiavo. Tai dauginame 1200 kWh iš 29,3 ct. Lygu: 351 Lt, - skaičiavo V. Stasiūnas. - O tikslūs duomenys bus, kai nuims parodymus kiekvieno namo. Bet prognozė yra vat tokia.“

Tiesa, šios prognozės nesutampa su tuo, ką žada sostinės šilumos tiekėja „Vilniaus energija“. „Faktas, kad šilumos kaina yra išaugusi 25 proc. Suvartojimas, tikėtina, bus mažesnis 28 proc. Sąskaitos teoriškai turėtų būti mažesnės arba tokios pačios, tačiau nustatėme grupę pastatų, kur reikėtų pastatų administratoriams pasiaiškinti, kodėl suvartojimas yra didesnis negu pernai“, - antradienį LNK „Žinioms“ sakė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją