Trečiadienį Energetikos komisijos posėdyje Seimo nariai diskutavo apie padėtį biokuro rinkoje ir artėjančio šildymo sezono šilumos kainas.

„Vilniuje nematome didelių pokyčių, išskyrus, kiek tai susiję su kuro kainų pokyčiais. Kaune kaina jau sumažinta 8 proc. Klaipėdoje planuojame nustatyti naują kainą, kuri turėtų būti panaši į Kauno, o gal ir kiek mažesnė.

Šiauliuose ir Panevėžyje didelių kainų pokyčių nebus, išskyrus, kiek tai susiję su kuro kainomis“, – sakė posėdyje dalyvavusi Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė I. Žilienė.

Ji nurodė, kad visoje Lietuvoje vidutinė šilumos kaina 2018 metų rugsėjį buvo 4,67 cento už kilovatvalandę (ct/kWh) per pridėtinio vertės mokesčio (PVM). Mažiausia šilumos kaina – Utenoje, didžiausia – Biržuose.

„Tuo metu biokuro kainos, ypač ateities sandorių, yra maždaug 30 proc. didesnės“, – apibendrino I. Žilienė. Pranešėja taip pat apžvelgė Lietuvos biokuro rinką, kurios net 52,26 proc. priklauso vos 6 žaidėjams. Ji pastebėjo, kad valstybės dalis joje yra nykstamai maža.

„Gamtinių dujų sektoriuje irgi bus pokyčių. Matome, kad ateities sandorių augimas yra apie 28 proc.“, – sakė I. Žilienė.

Vis dėlto, ji pastebėjo, kad biokuro kainų augimas didelės įtakos galutinei šilumos kainai neturės. Didesnį poveikį gyventojų gaunamoms sąskaitoms turi jų būsto būklė (pavyzdžiui, ar daugiabutis renovuotas, ar ne), gyvenamasis plotas.

Inga Žilienė

Brangesnė mediena – brangesnis biokuras

Energijos išteklių biržos „Baltpool“ prekybos biokuru vadovas Vaidotas Jonutis susirinkusiems teigė, kad biokuro suvartojimas Lietuvoje per pastaruosius 10 metų yra išaugęs 5 kartus, o ateityje dar augs.

„Auganti medienos paklausa didina biokuro kainą, t.y. pagrindinės biokuro žaliavos – malkinės medienos kaina per metus pakilo 42 proc.“, – sakė jis.

Pranešėjas apžvelgė, kad Baltijos jūros regione vystomi projektai netolimoje ateityje sukurs 9 mln. kubinių metrų (kub. m) poreikį. „Tuo metu visoje Lietuvoje per metus išgaunama 8 mln. kub. m“, – pridūrė jis.

V. Jonutis toliau dėstė, kad iš 8 mln. kub. m tik 11 proc. tenka biokuro pramonei. „Lietuva biokurą importuoja iš Baltarusijos, tai sudaro 15–20 proc. sunaudojamo biokuro, o Vilniuje ir Kaune gal 50 proc.“, – sakė jis.

Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas Seimo nariams pasakojo, kad savo biokuro pajėgumus šiandien išnaudoja maksimaliai, tačiau kitąmet numatomi tam tikri pokyčiai.

„Įmonės tikslas didinti kirtimo liekanų paėmimą iš miško. Mes turim planą liekanų pajėgumą nuo 250 tūkst. kub. m padidinti iki 400 tūkst., o vėlesniais metais ir iki 500 tūkst.“, – sakė jis.

Siūlo didinti biokuro pasiūlą

Prieš posėdį išplatintame Seimo pranešime žiniasklaidai teigiama, kad pirmieji signalai apie dėl brangstančio biokuro kilsiančias šilumos kainas pasigirdo dar vasarą.

Pasak Seimo Energetikos komisijos pirmininko Virgilijaus Poderio, šilumos kainos neaugtų, jei būtų didinama biokuro pasiūla. Jo teigimu, tai padaryti gali Valstybinė miškų urėdija, šiuo metu teikianti vos 2 proc. žaliavos.

„Kalba eina ne apie miškų kirtimų didinimą, tačiau apie didesnį medienos atliekų, tokių kaip kelmai, šakos, drožlės ar pjuvenos, be žalos miškui panaudojimą“, – cituojamas V. Poderys.

Antradienį apie intervenciją į biokuro rinką prabilo ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Mes tikrai darysime intervenciją, kas susiję su biokuro prekyba. Nes matėme tendencijas kelti biokuro kainas ir tuo pačiu bandyti pritempti ar pridengti šildymo kainų augimą. Jau buvo kalbėta ir su aplinkos ministru, kuris atsakingas už Valstybinės miškų urėdijos veiklą“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Šią savaitę premjeras taip pat pranešė, kad nuo 2019 metų malkoms turėtų būti taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas. Dabar PVM lengvata taikoma tik centralizuotai tiekiamai šilumai, o malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams taikomas bendras 21 proc. PVM tarifas.

Tuo metu naujienų agentūros BNS kalbinti šilumos tiekėjai ir gamintojai sako, kad šiemet šiluma Lietuvoje dėl augančių kuro kainų gali brangti iki 15 proc., palyginti su ankstesniu sezonu, tačiau kai kuriuose didmiesčiuose ji gali brangti mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)