Daugelyje miestų vidutinė oro temperatūra vasario mėnesį sudarys apie –10,5 ºC šalčio. Kelias vasario paras daugelyje miestų laikėsi žemesnė nei –28 ºC laipsnių temperatūra. Sausio mėnesį vidutinė oro temperatūra siekė – 3,5 ºC.

Asociacijos turimais daugiamečiais statistiniais duomenimis esant –10,5 ºC vidutinei mėnesio lauko oro temperatūrai, 60 kv. metrų ploto butas senos statybos neatnaujintame name per mėnesį suvartoja apie 1920 kWh. Taigi, 1 kv. metrui apšildyti vasarį prireiks apie 32 kWh šilumos.

„Senos sovietinės statybos standartiniuose daugiabučiuose gyvena daugiausia gyventojų visuose miestuose, todėl šilumos suvartojimas yra labai panašus. Mokėjimų už šilumą dydį lems šilumos kaina – kuo ji aukštesnė, tuo didesnės sąskaitos laukia“, - sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, vidutinė šilumos kaina gamtines dujas vartojančiuose miestuose vasario mėnesį siekė apie 30 ct/kWh. Čia gyventojų mokėjimai už 60 kv. metrų buto ploto šildymą senos statybos standartiniuose daugiabučiuose bus apie 575 litų. Labai prastos būklės namuose šiluma kainuos apie 800 litų ir daugiau, o naujos statybos ar atnaujintuose daugiabučiuose – apie 215 litų, skaičiuoja šilumininkai.

Iš biokuro šilumą gaminančiuose miestuose vidutinė šilumos kaina vasarį sudarė apie 20 ct/kWh. Šių miestų gyventojų mokėjimai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą senos statybos namuose sudarys apie 385 litus, labai prastos būklės namuose – apie 540 litų ir daugiau, o naujai pastatytuose arba modernizuotuose daugiabučiuose – apie 145 litus.

V. Stasiūno teigimu, šių metų vasario šalčiai prilygsta 2010-ųjų sausio mėnesio speigams. Tiesa, tuomet miestų, kuriuose šiluma gaminama vartojant dujas, gyventojų mokėjimai buvo apie 150 litų mažesni. 2010 metais dujų kaina šilumos tiekimo įmonėms buvo apie 1200 Lt/tne, o šiemet – apie 1900 Lt/tne. Dėl šios priežasties vidutinė šilumos kaina siekė ne 30, o 21 ct/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją