Ima „juodai dienai“ atidėtus pinigus

Pušyno mikrorajone keturių kambarių bute (81 kv.m) gyvenantis „Anykštos“ žurnalistas Arvydas Lingaitis už vasario mėnesio šildymą turės sumokėti 786 Lt (sausio mėn. – 565 Lt). Abu Lingaičiai per mėnesį uždirba apie 2,5 tūkst.Lt. Tris vaikus, iš kurių vienas studentas, turinti šeima iš viso per vasario mėnesį už visas komunalines paslaugas turės pakloti apie 1400 Lt. 5 asmenų šeimos pragyvenimui lieka tik apie 1100 Lt.

„Esant milžiniškoms šildymo kainoms, šeimos biudžetas tampa neigiamas, nes norint patenkinti bent minimaliausius pragyvenimo poreikius esame priversti kišti ranką į santaupas, kurios atidėtos „juodai dienai“, - sakė A.Lingaitis.

Iš dviejų pensijų dar pragyvena

Vadinamame „Kremliuje“ keturių kambarių bute (90 kv.m.) gyvenantis pensininkas Vytautas Pupeikis už šildymą turės pakloti 921 Lt, o kartu su karšto vandens sąnaudomis - 1034 Lt.

„Tokios rekordinės šildymo sąskaitos kelia tik pasipiktinimą. Dar nors temperatūra bute būtų buvusi bent 18 laipsnių. Tačiau pas mus per šituos didžiuosius šalčius kambario temperatūra tesiekė 15 – 16 laipsnių. Jeigu būtume „Anykščių šilumos“ paprašę padidinti būsto temperatūrą, neįsivaizduoju, kokio dydžio šildymo kainas būtume gavę, - „Anykštai“ guodėsi V.Pupeikis. – Sudėjus dviejų žmonių pensijas, dar šiaip ne taip pragyventi galima, tačiau jeigu kuris iš mūsų numirtų – tada viskas. Aišku, man gali papriekaištauti, kodėl nesikeičiu buto į mažesnį. Bet ar žinote, kaip „lengva“ rasti pirkėją keturių kambarių butui...“

Lietuvos socialdemokratų partijos Anykščių skyriaus garbės pirmininkas V.Pupeikis dėl nežmoniškų šildymo sąskaitų kaltina ir šalies valdžią, kuriai nepavyksta išsiderėti mažesnių dujų kainų. „Čia politika... Mūsų valdžia su rusais nenori bendrauti. Kodėl estai ar latviai už gamtines dujas moka mažiau?“, - retoriškai klausė V.Pupeikis. Kita priežastis, anot pensininko V.Pupeikio, yra ta, kad daug šiluminės energijos prarandama per susidėvėjusias ir nerenovuotas šilumines trasas. „Jeigu žiemą mieste galima pamatyti iš po žemių einančius šilumos garus, nuo kurių net žolė žaliuoja, ar tai normalu“, - klausė V.Pupeikis.

UAB „Anykščių šiluma“ direktoriaus Virgilijaus Vaičiulio duomenimis, 2011 metais šiluminės energijos nuostoliai Anykščių miesto trasose sudarė 16,41 proc. (šalies vidurkis – 15,3 proc., o pavertus pinigais tai būtų 1,3 mln.Lt.

Atsisako kitų poreikių

Dviejų kambarių butą Pušyne turinti savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Vida Dičiūnaitė už dviejų kambarių (51 kv.m) šildymą turės mokėti 564 Lt. „Kažkas nerealaus, trūksta žodžių...“, - paklausta apie vasario mėnesio šildymo sąskaitas sakė V.Dičiūnaitė.

„Mes, biudžetininkai, gauname atlyginimą ir šiaip ne taip už komunalines paslaugas susimokame, atsisakydami kitų poreikių. Bet ką daryti tiems, kurie uždirba tik minimumą? Kompensacijos už šildymą jokios naudos neduoda, nes tai imami pinigai iš tų pačių mokesčių mokėtojų“, - svarstė V.Dičiūnaitė.

Lenda į kompensacijų katilą

Dviejų kambarių (51 kv.m) Ramybėje turintis valstybės tarnautojas, kuriam valstybė sumažino atlyginimą, patenka į socialiai remiamų asmenų sąrašą. „Mūsų 4 asmenų šeimai (žmona gauna minimumą ir du mažamečiai vaikai) už vasario mėnesį šildymo sąskaita sudaro 569 Lt (palyginimui Utenoje už tokio ploto butą už šildymą priskaičiuota tik 280 Lt arba dvigubai mažiau – red.past.), tačiau 240 Lt kompensuoja valstybė. Koks paradoksas: vietoj to, kad gaučiau normalų atlyginimą ir už komunalines paslaugas susimokėčiau oriai, valstybė viena ranka iš manęs atėmė, kita ranka ima pinigus iš visų mokesčių mokėtojų kišenės ir moka kompensacijas“, - valstybėje vykdoma politika stebėjosi nesutikęs, kad būtų skelbiama jo pavardė, valstybės tarnautojas.

Vasaris – šaltesnis, šiluma brangesnė

UAB „Anykščių šiluma“ direktorius Virgilijus Vaičiulis aiškino, kad ženkliai išaugusias šilumos kainas sąlygojo keli veiksniai. „Vidutinė vasario mėnesio paros temperatūra buvo minus 10,1 laipsnio, tuo tarpu sausio – minus 3,8 laipsnio. Vasario mėnesio šildymo kaina buvo 2 centais didesnė už sausio ir siekė 34,81 cnt/kWh (sausį – 32,7 ct/kWh). Dėl šalto vasario šiluminės energijos daugiabučiuose suvartota apie 25 proc.daugiau negu sausio mėnesį, todėl vasarį 1 kv.m. būsto šildymo vidutinė kaina buvo 9,8 Lt, tuo tarpu sausio mėnesį – 7 Lt“, - „Anykštai“ aiškino V.Vaičiulis. Palyginimui UAB „Utenos šilumos tinklai“ 1 kv.m šildymo kaina vasarį sudarė 4,28 Lt.

Pusei anykštėnų šilumos kainos nebaisios

UAB „Anykščių šiluma“ duomenimis, mieste yra 2900 šilumos vartotojų abonentų. Už sausio mėnesį gyventojams priskaičiuotos sąskaitos už šildymą sudaro 1 mln.178 tūkst.196 Lt, vasario mėnesį – 1 mln.568 tūkst.45 Lt. Kompensacijų priskaičiuota atitinkamai po 359 tūkst.Lt ir 584 tūkst. Lt. Sausį kompensacijas gavo apie 1200 butų, vasario mėnesį – apie 1400 butų. Vadinasi, maždaug pusei anykštėnų, gaunančių kompensacijas, šilumos kainos nelabai kandžiojasi...

Iš ko apmokėti sąskaitas už šildymą?

Oficialiais duomenimis, praėjusių metų paskutinio ketvirčio vidutinė mėnesinė alga Anykščių rajone buvo 1453,52 Lt, senatvės pensija – 739,10 Lt. Iš ko apmokėti ne tik šildymo, bet ir kitas komunalines paslaugas? „Tai didelė bėda ir aš praktiškai negaliu ko nors paguodžiančio pasakyti“, - sakė meras Sigutis Obelevičius. - Energija niekada nebus pigi: brangstant naftai, brangs ir dujos. Galima svarstyti apie alternatyviąją energiją, bet ir jos kaina ilgainiui kils. Todėl aš matau tik vieną išeitį – renovuoti ir šiltinti daugiabučius. Pavyzdžiui, Ažupiečių mikrorajone apšiltinto namo gyventojai už vasario mėnesio šilumą mokės maksimum 300 litų...“.

Meras prisiminė ir laikus, kai šildymo kainas galėjo dotuoti savivaldybė. „Žmogui šildymas dėl to atpigo apie 2 centus, sąskaita dėl to sumažėjo keliolika ar keliasdešimt litų, o savivaldybei per metus tai atsiėjo 0,5 mln.Lt. Prie dabartinio savivaldybės biudžeto apie dotacijas nėra ko ir svajoti“, - nieko paguodžiančio negalėjo pasakyti konservatorius meras S.Obelevičius.

Beje, būtent rajoną valdant konservatoriams Anykščiuose meras Saulius Nefas ir pastatė efektyviąsias 19 milijonų litų kainavusias katilines. Kol kas UAB „Anykščių šiluma“ už Anykščių katilinių renovaciją paimtą kreditą bankui per metus moka po 135 tūkst.Lt, o kokio dydžio mieste šilumos kainos bus tuomet, kai nuo 2014 iki 2030 metų bankui reikės mokėti po 800 tūkst.Lt?