Sulaukė staigmenos

Į redakciją besikreipusi Rasa pasakojo gyvenanti Šiaulių rajone. Šiuo metu, kaip teigė, moteris yra nedirbanti ir esanti užsiregistravusi Užimtumo tarnyboje, taip pat turinti sūnų, kuris yra studentas ir gyvena kitame mieste.

Kaip aiškino, remiantis skaičiuoklėmis, moteris pasiskaičiavusi, jog jai galėtų būti suteikta kompensacija už šildymą, tačiau čia ji teigė susidūrusi su problemomis.

„Užpildžiau dokumentus kompensacijai gauti, suvedžiau viską, ko buvo prašoma, prisegiau studento pažymą, kad sūnus yra studijuojantis ir gyvenantis kitame mieste, ir man iš savivaldybės atrašė, kad tokiu atveju, nes abu esame deklaruoti tame pačiame bute, prašymą gauti kompensacijai privalo pateikti ir mano sūnus.

Pasirodė keista, kodėl studentas turi pateikti prašymą kompensacijai. Mano sūnus yra dirbantis naktimis, o tai reiškia, kad jam pateikus prašymą, kompensacijos, tikriausiai, nebegausime. Esmė, kad jis čia, šiame bute, negyvena, o žiūrima taip, kad kiek bute yra deklaruota asmenų, tiek žmonių pajamas ir skaičiuoja“, – stebėjosi ji.

Pasak Rasos, įstatymuose užsimenama, kad kompensacijai gauti studentai nėra įtraukiami tik tokiu atveju, jeigu studijuoja užsienyje.

„Palaukite, o kaip tie, kurie mokosi Lietuvoje? Nesiskaito?

Galiausiai išeina taip, kad norint gauti kompensaciją, savo sūnų turiu išdeklaruoti iš gyvenamo būsto. Bet kur jį išdeklaruoti? Palikti, kaip nedeklaruotą asmenį? Universitetas gi jo nedeklaruos kažkur“, – klausė ji.

Pateikė paaiškinimą

Dėl situacijos redakcija susisiekė su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Ministerija nurodė, kad būsto šildymo, geriamojo vandens ir karšto vandens išlaidų kompensacijos teikiamos būste gyvenamąją vietą deklaravusiems bendrai gyvenantiems asmenims arba vieniems gyvenantiems asmenims.

„Šiuo konkrečiu atveju, jeigu moters sūnus mokosi, dirba ir uždirba daugiau kaip 129 Eur, jis laikomas vienu gyvenančiu asmeniu ir į savo tėvų šeimos sudėtį neįskaitomas.

Esant minėtai aplinkybei, skiriant kompensacijas turi būti nustatoma visų būste deklaravusių asmenų teisė į kompensacijas, taip pat vertinamos visų deklaravusių asmenų gaunamos pajamos. Tokiu atveju dėl kompensacijų skyrimo turėtų kreiptis tiek motina, tiek jos sūnus ir pateikti prašymą-paraišką ir kitus reikalingus dokumentus kompensacijoms gauti.

Patikrinus šeimos gyvenimo sąlygas ir surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą, savivaldybės administracijai suteikta teisė neteikti kompensacijų ar nutraukti jų teikimą, jeigu bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo deklaruoja gyvenamąją vietą būste, bet jame faktiškai negyvena.

Tai reiškia, kad tais atvejais, kai asmuo turi teisę į kompensacijas, tačiau deklaruotame būste negyvena ir nepatiria išlaidų, susijusių su būsto išlaikymu, savivaldybės administracija, įvertinusi aplinkybes, gali tokiam asmeniui kompensacijų neteikti. Teisė į kompensacijas šiuo konkrečiu atveju galėtų būti nustatoma tik pareiškėjai, kol bus išspręstas klausimas dėl sūnaus gyvenamosios vietos deklaravimo“, – sakė ministerijos atstovai.

Teigiama, kad pagal gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, gyventojai turėtų deklaruoti savo gyvenamąją vietą, kurioje praleidžia daugiausiai laiko arba yra labiausiai su ja susiję.

„Asmenys, kurie dėl ne nuo jų priklausančių priežasčių negali deklaruoti savo gyvenamosios vietos toje savivaldybėje, kurioje gyvena, gali būti įtraukiami į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Kadangi pareiškėja nurodo, kad jos suaugęs sūnus tuo adresu, kur deklaruota jo gyvenamoji vieta, negyvena, kaip vieną iš galimų šios problemos sprendimo būdų, siūlytina apsvarstyti galimybę, kad sūnus deklaruotų gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai gyvena arba būtų įtrauktas į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą“, – komentavo specialistai.

Taip pat, kaip tikino, svarbu pažymėti ir tai, kad, atsižvelgiant į realią asmens (šeimos) situaciją ir konkrečias aplinkybes, savivaldybės turi teisę teikti socialinę paramą ir kitais nenumatytais atvejais (pavyzdžiui, skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę pašalpą ir kita), kai ši parama, susiklosčius sudėtingoms situacijoms, yra būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)