Į neeilinį posėdį susirinkusi VKEKK nustatė 7,141 ct/kWh, o šiemet metams buvo numatytas 9,37 ct/kWh VIAP, kuris pridedamas prie kiekvienos sunaudotos kilovatvalandės elektros kainos.

Tikslūs elektros kainos tarifai gyventojas paaiškės trečiadienį.

Šiems metams buvo numatytas 860 mln. Lt VIAP biudžetas, o 2014 m. patvirtinta 684,5 mln. Lt. Didžiausia jo dalis – 268,18 mln. Lt – bus skirta Lietuvos elektrinei Elektrėnuose subsidijuoti, kuri elektrą gamina kūrendama dujas.

Jau nebeveikiančiai Ignalinos atominei elektrinei skiriama 215,7 mln. Lt, termofikacinėms elektrinėms – 94 mln. Lt, saulės elektrinių išlaidų kompensavimui – 3,46 mln. Lt.

Šiemet nuspręsta sumažinti subsidiją termofikacinių elektrinių gaminamai elektrai. Tuo pasipiktinusios šios elektrinės tvirtino, kad sumažėjus subsidijai gali brangti šiluma.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

Šiais metasi gyventojai, už elektrą atsiskaitantys pagal vienos laiko juostos tarifą, moka 50,1 ct/kWh, turintys elektrines virykles - 48,7 ct/kWh.

Tuo metu už elektrą atsiskaitantys pagal dviejų laiko zonų tarifus, dieną moka 54,1 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 41 ct/kWh. Turintys elektrines virykles – atitinkamai 52,5ct/kWh ir 40 ct/kWh.

Apie 30 proc. visos Lietuvoje sunaudojamos elektros tenka gyventojams, visa kita dalis – pramonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)