„Mes tikrai matome supratimą, kad sovietmečiu pastatytos IAE uždarymas yra išskirtinis iššūkis, kurį ES turi tik Lietuva. Derybos tik prasideda ir dėsime visas pastangas, kad finansavimas būtų didesnis. Juo labiau kad ankstesnė patirtis mums leidžia tikėtis geresnio rezultato - praėjusioje finansinėje perspektyvoje po intensyvių derybų finansavimas buvo padvigubintas“, - po susitikimo su naujuoju IAE generaliniu direktoriumi Audriumi Kamienu sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot ministro, toliau bus siekiama, kad uždarymo procesas vyktų pagal grafiką, o pinigai būtų naudojami skaidriai ir efektyviai.

Šiuo metu laikinojoje IAE panaudoto branduolinio kuro saugykloje yra beveik trečdalis konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru, o iki metų pabaigos joje turi stovėti 79 konteineriai.

Kitų metų pabaigoje turi būti užbaigtos labai mažo aktyvumo trumpaamžių atliekų atliekyno statybos, kuriame radioaktyviosios atliekos bus saugojamos apie 30 metų.

Spalį planuojama paskelbti mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų laidojimo atliekyno statybų konkursą. Jis turi būti pastatytas iki 2023 metų, o radioaktyvios atliekos jame bus saugomos apie 300 metų.

ELTA primena, kad IAE uždarymo darbus pabaigti planuojama 2038 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)