Dėl užsitęsusių renovacijos darbų net trijų daugiabučių gyventojai ne savu noru palikti šalti ir melstis, kad bent dienomis saulutė palepintų savo spinduliais. Kaltų paieškos bevaisės.

Kaip „Sekundei“ pasakojo Žemaičių gatvės 21-ajame name gyvenanti panevėžietė, nors šildymo sezonas oficialiai jau pradėtas, visiškai neaišku, kada radiatoriai pradės šilti jų butuose.
Tik čia ne tas atvejis, kai šildymo sezoną nusprendžia atidėti gyventojų dauguma. Tiesiog dėl užsitęsusių renovacijos darbų maždaug pusėje namo radiatoriai dar net nesumontuoti.

„Naktimis minusinė temperatūra, tad ir butuose jau šalta. Aš pati po ligos, vyras neįgalus, namuose maži vaikai, tad tokiomis sąlygomis, kai bute šalta ir drėgna, negalime gyventi. Vaistai kainuos brangiau. Bet niekam tai nerūpi – radiatorių nėra dalyje butų. Ir nežinia kada jie bus, nes visame name dirba vos du santechnikai“, – piktinosi moteris.

Bandydama rasti atsakymą, kada sulauks šilumos, ji kreipėsi ir į namo renovacijos administratorių Panevėžio butų ūkį, ir į namą renovuojančios įmonės Panevėžio statybos tresto vadovus. Tačiau aiškaus atsakymo taip ir nesulaukė.

Moteriai labiausiai pikta, kad vieni žada viena, kiti – kita, o nepatogumus turi kęsti gyventojai. Ir kodėl namą renovuojanti įmonė, žinodama, kad gali kilti tokių bėdų, pirmiausia visus pajėgumus skyrė fasadui tvarkyti, o ne šildymo sistemai atnaujinti.

„Mane patikino, kad darbai turi būti baigti iki spalio 15 d., kaip nurodyta ir sutartyje, tačiau kiek teko bendrauti su namą renovuojančiais statybininkais, jie sakė, kad baigti visus darbus su tokiais pajėgumais nerealu ir greičiausias terminas – lapkričio pradžia. Bet juk dar reikia ir išbandyti visą šildymo sistemą, tai kiek dar teks šalti. Jau svarstau kuriam laikui persikelti su visa šeima pas mamą, nes savuose namuose gyventi tuoj bus nepakeliama“, – apmaudo neslėpė Žemaičių gatvės 21-ojo namo gyventoja.

Kaltų nėra

Dėl susidariusios ekstremalios situacijos penktadienio rytą buvo sušauktas namo renovacijos rangovų ir subrangovų pasitarimas. Kaip po jo teigė Panevėžio statybos tresto filialo „Stogas“ direktorius Remigijus Misevičius, pagal su gyventojais pasirašytą rangos darbų grafiką šildymas turėtų būti paleistas spalio 14 d., tad bus dedamos visos pastangos, kad būtų spėta iki šios datos.

„Subrangovas prižadėjo, kad iki spalio 14 d. visi šildymo sistemos darbai bus atlikti, tam bus didinami darbuotojų pajėgumai, o jeigu ne, kalsime prie sienos. O jei rimtai, imsimės visų priemonių, kad numatytą datą šildymas būtų paleistas“, – patikino R. Misevičius.

Namo renovacijos administratoriaus Panevėžio butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Žukauskas teigė, jog problema jam gerai žinoma. Didžioji dalis gyventojų puikiai supranta, kad renovacijos procesas nėra lengvas, ir linkę pakentėti laikinus nepatogumus, tačiau yra tokių, kurie nenori laukti nė dienos. Nors būtent šioje situacijoje didžiausias trukdys ir yra patys gyventojai.

„Šiuo atveju patys gyventojai kalti, kad iki rudens užsitęsė renovacija. Įtikinti renovacijos nauda nėra taip paprasta. O kai namas didelis, pirmame jo aukšte negyvenamosios patalpos, surinkti daugumos bendraturčių parašus gana sudėtinga. Kol buvo sutvarkyti visi šie formalumai, laiko pačiai renovacijai daug ir neliko. Tad kaltų dabar ieškoti tikrai nereikia“, – „Sekundei“ tvirtino V. Žukauskas.

Prieš gamtą bejėgiai

Jo teigimu, Žemaičių g. 21-asis namas – ne vienintelis, kuriam dėl užsitęsusių renovacijos darbų dar neįjungtas šildymas. Šiuo metu tokioje pačioje situacijoje atsidūrė ir Tinklų gatvės 11-asis bei V. Kudirkos gatvės 3-iasis namai. Tačiau dėl to triukšmo nekelia nė vienas šių daugiabučių gyventojas.

„Visi šie namai yra po mūsų didinamuoju stiklu. Tinklų gatvės daugiabutį renovuojanti įmonė prižadėjo, kad šildymą bus galima įjungti spalio 16 dieną, o iš V. Kudirkos gatvės daugiabučio rangovų dar negavome oficialaus atsakymo, nes vėluoja subrangovai, tad ir komentuoti negaliu. Bet žmonės čia tikrai pakantūs, tuo labiau kad dar nėra labai šalta. Didelė dalis namų ir patys dar atsisako įjungti šildymą“, – kalbėjo Panevėžio butų ūkio direktoriaus pavaduotojas.

Pernai visame mieste šildymas buvo įjungtas net keliomis savaitėmis vėliau – spalio 21–22 dienomis, tad ir planuojant renovacijos darbus buvo numatyta spėti iki šildymo sezono pradžios. Gamta kiek sujaukė planus.

„Tai, kad šiemet šildymo sezonas prasidės taip anksti, visiems buvo netikėta. Bet prieš gamtą visi esame bejėgiai“, – sakė V. Žukauskas.

Jo teigimu, namo renovacija gana sudėtingas procesas ir neretai iškyla nenumatytų aplinkybių. Tačiau net jei renovacija atliekama be priekaištų ir laiku, visada atsiranda bent vienas gyventojas, kuris būna kuo nors nepatenkintas. Ir užuot pasidžiaugęs, jog dabar gyvens daug komfortiškiau ir gražiau, mato tik blogus dalykus.

„Dar neturėjome nė vieno renovuojamo namo, kurio visi gyventojai būtų patenkinti. Bet gal čia toks lietuvių bruožas matyti tik blogus dalykus, užuot pasidžiaugus gražiu namu ir padėkojus jį renovavusiems statybininkams“, – kalbėjo V. Žukauskas.