Taip atveriama galimybė iš Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) tiekti dujas Latvijai ir Estijai. Lapkasių kaime netoli Kuršėnų bus pasukta simbolinė sklendė ir dujotiekis pradės veikti.

Projekto vykdytojos bendrovės „Amber Grid“ duomenimis, nutiesta 110 kilometrų ilgio atšaka, kuria iš SGD terminalo Klaipėdoje dujos keliaus mūsų šalies vartotojams ir į užsienį.

Iki šiol dujotiekio skersmuo atkarpoje buvo 300 mm, todėl dujų perdavimo sistema buvo pajėgi priimti mažiau nei pusę dujų kiekio, kurį terminalas Klaipėdoje galėtų tiekti per parą. Naujasis dujotiekis – daugiau nei perpus platesnis.

„Atidarome dar vieną strateginį objektą - 110 kilometrų ilgio dujotiekį, kuris driekiasi per Klaipėdos, Plungės, Telšių, Rietavo ir Šiaulių rajonų savivaldybes. Dabar Lietuva turės dar didesnes galimybes, didesnius pajėgumus transportuoti dujas", - pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Pastačius dujotiekį įgyvendintas Europos Sąjungos (ES) bendro intereso projektas "Dujotiekio Klaipėda - Kiemėnai pajėgumų padidinimas", kuris suteikia reikiamus pajėgumus transportuoti dujas iš Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje vartotojams Lietuvoje ir per dujotiekio jungtį Kiemėnuose į kitas Baltijos šalis.

Planuotos projekto investicijos – bemaž 64 mln. eurų. Įgyvendinant projektą, apie 3 mln. pavyko sutaupyti. 1 mln. 800 tūkst. eurų prie dujotiekio prisidėjo ir latviai, taip pat gauta ES parama.