Seimo pirmininkė atkreipia dėmesį, kad šį procesą įgyvendinti Lietuva įsipareigojo dar stojant į Europos Sąjungą. Nors, pasak jos, atitinkami žingsniai buvo daromi per vėlai, rinkos liberalizavimas turėtų būti įgyvendintas.

„Sakyčiau, kad Lietuva labai vėluoja. Tuomet, kai reikėjo juos daryti, darbai nebuvo daromi. Dabartinėmis sąlygomis, suprantama, kad nėra taip paprasta, kai vyksta kainų pasiutpolkė ir tuo pat metu liberalizavimas turi būti užbaigtas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ akcentavo ji.

Seimo pirmininkė įsitikinusi, kad ateityje, kai bus įgyvendintas rinkos liberalizavimo procesas, elektros vartotojai tiesiog nebekels klausimų dėl to, kad praeityje „pasitaikė netinkamų paslaugų teikėjų“.

„Vienas toks atvejis ilgainiui neturėtų pakirsti pasitikėjimo visa sistema. Kai užbaigsime procesą, tos temos tiesiog nebeliks. Apmaudu, kad taip vėluojame, bet suprantame, kad kaip valstybė turime padaryti savo namų darbus“, – mano V. Čmilytė-Nielsen.

„Tikiu, kad procesas bus suvaldytas. Šioje situacijoje svarbiausia, kad būtų apginti vartotojai“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

V. Čmilytė-Nielsen teigė pasitikinti valstybės institucijomis, esą šios įvertins, ar yra poreikis atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimą ir pasiūlys tinkamiausią sprendimą.

Ji pastebėjo, kad savo paslaugas nukentėjusiems „Perlas energija“ klientams aktyviai siūlo kiti nepriklausomi elektros tiekėjai, tad, anot Seimo vadovės, vienos įmonės atvejis neturėtų pakirsti pasitikėjimo visu liberalizavimo procesu.

Reaguodama į penktadienį nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas energija“ sprendimą visų klientų fiksuotos kainos planus pakeisti į planus kintama, su birža susieta kaina, V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad įmonė dėl kilusio skandalo ir pakirsto vartotojų pasitikėjimo liberalizacijos procesu yra kalčiausia.

Seimo vadovės teigimu, atsakingos institucijos – neteisėtu įmonės žingsnį pavadinusi Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), atitinkamus įstatymo pakeitimus pradėjusi ruošti Energetikos ministerija bei tyrimą iki rugsėjo atlikti žadanti Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) – veiksmų ėmėsi nedelsdamos. Pasak jos, po šio atvejo būtina kalbėti apie didesnę vartotojų apsaugą.

„Būtini ir įstatymų pakeitimai, kad ateityje tokių situacijų nesikartotų (…) Seime prasidėjus rudens sesijai neabejotinai tai bus vienas pirmųjų klausimų, kuriuos svarstysime. Kad tokių situacijų, pakertančių vartotojų pasitikėjimą (liberalizavimo – ELTA) procesu, apskritai nebebūtų“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

„Nepaisant šio „Perlas energija“ akibrokšto, procesas bus pabaigtas, Lietuva prisijungs prie kitų ES valstybių, kurios kur kas anksčiau, laiku tą padarė“, – teigė ji.

Parlamento pirmininkės nuomone, D. Kreivys į situaciją taip pat reagavo nedelsdamas, „operatyviai“.

„Jo reakciją vertinu gerai ir tinkamai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.
ELTA primena, kad antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.
Įmonė turi apie 180 tūkst. klientų – maždaug 15 proc. visų vartotojų.
Savo ruožtu prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius antradienį teigė, kad, siekiant išvengti panašių atvejų ateityje ir kelių didelių tiekėjų oligopolijos rinkoje, būtina koreguoti įstatyminę bazę ir atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą.

Jo teigimu, tiek „Perlas energija“, tiek atsakingos valstybės institucijos „iki galo neišlaikė pirmojo rimtesnio elektros rinkos liberalizavimo egzamino“.

Apie žadamą griežtesnį nepriklausomų tiekėjų reguliavimą energetikos ministras D. Kreivys pranešė pirmadienį, dar informavęs, jog atitinkami įstatymų pakeitimai bus teikiami pačioje Seimo rudens sesijos pradžioje.

Pirmadienį VERT pateikė savo nuomonę, esą nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas energija“ sprendimas visų klientų planus fiksuota kaina pakeisti į kintančius pagal kainas biržoje yra neteisėtas.

„Perlas energija“ atvejį nagrinėja VVTAT. Anot VERT pirmininko Renato Pociaus, įmonei gali grėsti iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda arba leidimo vykdyti veiklą nutraukimas.