Nepaisant to, vartotojai didesnius kaštus galės kompensuoti, stebėdami savo elektros suvartojimą ir keisdami vartojimo įpročius. Statistika rodo, kad įdiegus išmaniąją apskaitą elektros vartojimas vidutiniškai sumažėja 6 proc.

Tokius duomenis ESO pateikė Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos (EDPK) posėdyje.

„Išmaniosios elektros apskaitos sistemos diegimas yra vienas didžiausių ir brangiausių energetikos projektų Lietuvos istorijoje, tačiau gyventojai, žiniasklaida, politikai ir kitos suinteresuotos pusės kol kas stokoja informacijos apie milžinišką projektą“, - pranešime spaudai cituojamas EDPK pirmininkas Virgilijus Poderys.

Išmaniosios elektros apskaitos investicijų projektas šiuo metu yra derinamas su Kainų komisija, tačiau išsamesnės jo detalės kol kas yra įslaptintos ESO valdybos sprendimu.

ESO iki 2023 metų planuoja nupirkti ir visiems šalies elektros energijos vartotojams įrengti apie 1,6 mln. elektros energijos išmaniųjų skaitiklių, valdomų nuotoliniu būdu. Įmonė skaičiuoja, kad išmaniosios apskaitos diegimo Lietuvoje projekto vertė gali viršyti 200 mln. eurų.

Diegti išmaniuosius elektros energijos apskaitos prietaisus gyventojams, esant teigiamiems išlaidų ir naudos analizės rezultatams, numatyta Vyriausybės patvirtintame Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos Įgyvendinimo priemonių plane. Pagal šį dokumentą, įgyvendinti projektą turėtų Energetikos ministerija, ESO ir Kainų komisija.

Kol kas Lietuva yra viena iš paskutiniųjų ES valstybių, vis dar neturinčių įdiegtos išmaniosios apskaitos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)