Seimas antradienį priėmė atitinkamas Gamtinių dujų įstatymo pataisas: už balsavo 123 Seimo nariai, prieš nebuvo, o susilaikė du.

Pagal jas šalies dujų perdavimo sistema ir „Klaipėdos naftos“ suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalu galės naudotis tik tiekėjai iš grėsmės nacionaliniam saugumui nekeliančių šalių, išskyrus tiekėjus, transportuojančius dujas tranzitu į Kaliningradą.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad taip bus užtikrintas Lietuvos nacionalinis ir energetinis saugumas, patikimas ir nepertraukiamas dujų tiekimas Lietuvos vartotojams, taip pat ir galimybė SGD terminale priimti maksimalų kiekį didžiųjų SGD krovinių.

Klaipėdos nafta“ dar kovo pradžioje sustabdė Rusijos bendrovės „Novatek“ krovinių priėmimą, dėl karo Ukrainoje Europos Sąjungai pritaikius sankcijas rusų oligarchui Genadijui Timčenkai, kuris gali būti laikomas „Novatek“ grupės kontroliuojančiu asmeniu.

Be to, nuo balandžio Lietuva visiškai atsisakė ir vamzdynu tiekiamų rusiškų dujų, taip siekdama visiškos nepriklausomybės nuo „Gazprom“ ir reaguodama į Rusijos energetinį šantažą Europoje bei sukeltą karą Ukrainoje.

Šiuo metu rusiškos dujos tranzitu per Lietuvą ir toliau transportuojamos į Kaliningradą, tačiau kitokiu nei buvo įprasta techniniu režimu, užtikrinant tik tranzitui reikalingo dujų kiekio perdavimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)