Už tai antradienį balsavo 55 parlamentaras, prieš – 25, o susilaikė 4 Seimo nariai. Komisijos veiklą rėmė visi valdantieji, o prieš balsavo arba susilaikė visi opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalsąjūdiečiai.

Seimas nustatė, kad komisija dirbs iki lapkričio 15 dienos.

Komisijai vadovaus socialdemokratas Ekonomikos komiteto vicepirmininkas Artūras Skardžius: už balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 19 , o susilaikė 14 Seimo nariai.

Konservatorius Jurgis Razma pareikalavo, kad A. Skardžius deklaruotų privačius ir viešuosius interesus, nes iki tapdamas Seimo nariu, jis atstovavo atsinaujinančių išteklių verslui. A. Skardžius atšovė, kad J.Razmos nuogastavimai „bereikalingi“.

„Darbietis“ Energetikos komisijos vadovas Kęstutis Daukšys prognozavo, kad komisija bus labai naudinga: „Kadangi ji tirs 14 ir 15 vyriausybių darbus energetikos ūkyje, gal komisijos darbas padarytų kokį nacionalinį susitarimą tarp partijų dėl energetikos politikos“.

Konservatorė Rasa Juknevičienė siūlė energetikos reiklaus svarstyti ir ieškoti atsakymų į keliamus klausimus Nacionalinio saugumo ir gynybos ar Ekonomikos komitetuose, Energetikos komisijoje.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas pareiškė, kad parlamentinėje opozicijoje esantys konservatoriai sieks, kad komisijos darbas būtų „kuo viešesnis“.

Seimo sudaryta komisija svarstys suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos, saulės jėgainių steigimo aplinkybes, aiškintųsi klausimus, susijusius su dujų kaina, uždaroma Ignalinos atominė elektrine (IAE).

Be kita ko, parlamentarai nori nori žinoti, kodėl buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas paskutinę darbo dieną valstybės vardu paprašė Europos Sąjungos laikinai sustabdyti IAE uždarymo finansavimą ir kokia dėl to galimai padaryta žala valstybei.

Vienas klausimų yra, kodėl ir kieno iniciatyva buvo priimtas sprendimas didinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokestį, kiek jo surinkta 2009-2012 metais, kur panaudotos lėšos. Komisija taip pat analizuotų Energetikos ministerijai pavaldžių įmonių vadovų atlyginimus ir jų nustatymo kriterijus bei kodėl ir kieno iniciatyva atleisti uždaromos IAE kvalifikuoti darbuotojai.

Energetikos ministerija turėtų atskleisti informaciją, kokias teisines, konsultacines, viešųjų ryšių, mokymo paslaugas ir iš ko pirko pati ministerija ir jos kuruojamos įmonės ir kokia buvo šių užsakymų vertė.

Komisija taip pat aiškinsis, ar tiesa, kad buvusio ūkio viceministro Mindaugo Petrausko bendrovė „Danet Baltic“, kuri teikia informacinių technologijų konsultacijas ir programavimo paslaugas, jam einant viceministro pareigas atliko SGD statybos galimybių, taip pat SGD dujų importo galimybių studijas.

Laikinąją komisiją kurti pasiūlė valdantiesiems priklausantys darbiečiai-leiboristai ir „tvarkiečiai“ bei Drąsos kelio frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai. Tarp projektą savo parašais parėmusių parlamentarų nebuvo socialdemokratų, Lenkų rinkimų akcijos atstovų ir opozicijai priklausančių konservatorių bei liberalsąjūdiečių.

Opozicijai priklausančių konservatorių atstovas Kęstutis Masiulis pateikė siūlymus papildyti klausimyną, bet Seimas tam nepritarė.

K. Masiulis pagrasino, kad komisijoje dirbsiantys trys konservatoriai stengsis joje iškelti ir kairiesiems nepatogius energetinius klausimus: „Jūs pasigailėsite, kad tą komisiją sudarėte. Vilksime į dienos šviesą visus darbus“.

K. Masiulis siūlė komisijai ieškoti atsakymus į klausimus dėl kairiųjų valdžios 2004-2008 metais priimtų sprendimų energetikos ūkyje, pavyzdžiui, Vyriausybės ir „Gazprom“ pasirašytos „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutarties keitimo, dėl atsisakymo finansuoti Vaškų gamtinių dujų saugyklos įrengimą, dėl lėšų IAE konsultantams mokėjimo ir atliktų darbų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)