Už tokias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas po pateikimo ketvirtadienį balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 43, o 16 susilaikė.

„Visi siekiame vieno tikslo – sumažinti žmonėms sąskaitas“,– teigė pataisos iniciatorius socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

Kaimo reikalų komiteto narys „valstietis“ Kęstutis Mažeika įsitikinęs, kad sumažinus tarifą „žmonėms bus tik geriau“, o biudžetas nenukentės, kiek nukentėtų dėl socialinės paramos gyventojams.

Tačiau konservatorius Edmundas Pupinis abejojo, ar sumažinus PVM, sumažės kainos. Pasak jo, sumažintu tarifu galės naudotis ir turtingiausi, ir nepasiturintieji.

Sergejus Jovaiša mano, kad lengvatinis PVM elektrai ir dujoms dar labiau didins biudžeto deficitą.

E. Sabučio skaičiavimais, dėl mažesnio PVM valstybės biudžeto netektys siektų 45 mln. eurų. Pasak Seimo nario, penkios valstybės taiko lengvatinį PVM dujoms, o aštuonios – elektros energijai.

Energetikos ir Finansų ministerijos kritiškai vertina pataisas, nes lengvata galėtų naudotis ne tik nepasiturintys, bet ir dideles pajamas gaunantys gyventojai, be to, mažesnis PVM tarifas dujoms būtų papildoma subsidija iškastiniam kurui, nuo kurio priklausomybę Lietuva siekia kuo labiau mažinti.

9 proc. PVM dabar nustatytas centralizuotam šildymui, o dujoms ir elektrai taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)