Už PVM įstatymo pataisas priėmime balsavo 126, prieš – 0, susilaikė – 3 parlamentarai.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad pagal dabartines tendencijas kuro kainos išlieka aukštos, todėl siūloma taikyti kompensacijas būtent centralizuotam šildymui, nes jo kainos yra reguliuojamos, skelbė BNS.

Minėta kompensacija jau galiojo anksčiau ir buvo taikyta nuo 2022 m. sausio 1 d. iki 2022 m. balandžio 30 d., o nuo šiol galios dar dviem šildymo sezonams: nuo 2022 m. spalio 1 d. iki 2023 m. balandžio 30 d. ir nuo 2023 m. spalio 1 d. iki 2024 m. balandžio 30 d.

Kaip buvo teigiama projekto aiškinamajame rašte, remiantis Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos prognozuojamomis šilumos energijos ateities kainomis, valstybės biudžetas dėl 9 procentų PVM, apskaičiuoto už šilumos energiją ir karštą vandenį per 2022–2023 metų šildymo sezoną, neteks apie 54 mln. eurų, o per 2023–2024 metų sezoną – dar apie 57 mln. eurų.

Taip pat aiškinta, kad jei realizuotųsi rizika, kad šilumos energijos kainos augs sparčiau, pavyzdžiui, jei jos nuo prognozuojamų papildomai išaugtų 30 procentų, valstybės biudžeto netekimai sudarytų apie 74 mln. eurų per vieną šildymo sezoną.

Antradienį Seimas taip pat balsavo ir dėl naujos tvarkos, kuri leis gyventojams kompensaciją už šildymą gauti ne trims mėnesiams, kaip buvo anksčiau, tačiau visam šildymo sezonui.

Už įstatymo pataisas priėmime balsavo 131, prieš – 0, susilaikė – 0 parlamentarų.

Įstatymo projektu siekiama sumažinti administracinę naštą nepasiturintiems gyventojams bei savivaldybių administracijoms, išaugus besikreipiančiųjų skaičiui.

Kompensacijos bus skiriamos visam šildymo laikotarpiui, jeigu žmogaus prašymą gaus arba likus vienam mėnesiui iki sezono pradžios, arba vėliau, arba šildymo sezono metu.

Anksčiau socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra teigusi, kad labai svarbu, jog kompensaciją šildymui bendrai galės gauti namus besišildantys ne tik centrinio šildymo būdu, bet ir tie, kurie šildosi elektra, taip pat malkomis, anglimis ar kita forma.

Projekto aiškinamajame rašte buvo teigiama, kad 2022 m. I pusmečio duomenimis, vidutiniškai per mėnesį kompensacijas gavo apie 153,0 tūkst. asmenų, o bendras kompensacijų gavėjų skaičius per šį laikotarpį – apie 243 tūkst. asmenų.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vidutiniškai kompensacijų gavėjų skaičius per mėnesį išaugo 60,5 proc.

Taip pat teigta, kad atsižvelgiant į prognozuojamą didelį šilumos kainų augimą dėl augančių energijos ir kuro kainų, būstą centralizuotai šildančių asmenų, kurie įgis teisę kompensacijas, skaičius gali didėti iki 23 proc., o kitomis energijos ir kuro rūšimis būstą šildančių kompensacijų gavėjų skaičiaus augimas priklausys nuo atskirų rūšių energijos ir kuro kainų padidėjimo.

Pataisa bus taikoma prašymams, pateikiamiems po 2022 m. rugsėjo 1 d., o nuo 2024 m. gegužės 1 d. vėl galiotų senoji įstatymo formuluotė.

Redakcija jau anksčiau rašė, kad gyventojai suskubo teikti paraiškas šildymo kompensacijoms gauti. Daugiau skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)