Saulės kolektoriai ant devynaukščio Kalniečių mikrorajone jau šildo vandenį gyventojams. Dvejus metus kaimynus renovuoti namą ir pasikinkyti saulę įtikinėjęs Simonas Mykolaitis viliasi, kad saulės pagaminta šiluma ankstyvą rudenį ir pavasarį šildys ir namą, tad mažiau šilumos reikės pirkti iš „Kauno energijos“.

„Turėsime perteklių, ypač pavasarį, kai yra daug saulėtų dienų. Čia sumontuota nemažai kvadaratų – specialiai, kad galėtume apie dešimt mėnesių naudoti kažkiek. Visą tą perteklinę energiją įrengę papildomos elektronikos bandysime panaudoti šildymui“, – sako S. Mykolaitis.

Renovuojant namą voniose įrengti elektriniai gyvatukai, sutvarkyti vamzdynai, rūsyje pastatyti specialūs katilai.

Įrengiant 180 kv. m. ploto kolektorius ant stogo, pasak specialistų, jokių problemų nekilo.

Pasak daugiabučių renovacijos administratoriaus, planuojamus saulės kolektorius gyventojams reikėtų įtraukti į renovuojamo namo investicijų projektą.

„Kolektoriams atskirai kažkokio specialaus leidimo nėra. Yra statybos leidimas, kuris gaunamas kartu su visu projektu, o projekte jau šiluminėje dalyje kolektoriai yra priskirti. Taigi dėl leidimo gavimo tikrai problemų nėra“, – sako viešosios įstaigos „Endivė“ vadovas Gediminas Zakšauskas.

Saulės kolektoriai kainavo apie 170 tūkst. litų, valstybė dengia 40 proc. namo renovacijos išlaidų. Skaičiuojama, kad jie atsipirks per mažiau nei ketverius metus.