„Mes raginame ES pasiųsti aiškų signalą, kad Europoje nebus įmanoma parduoti elektros, kuri buvo pagaminta, pažeidžiant tarptautinius aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartus“, - spaudos konferencijoje Taline sakė Sauliu Skvernelis, kuris kartu su Latvijos ir Estijos kolegomis pasirašė susitarimą dėl „Rail Baltica“ ir susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

Lietuvos Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė piliečių iniciatyvai dėl elektros importo ribojimo.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Kauno technologijos universiteto mokslininkas Saulius Gudžius, vadovavęs Astravo AE elektros boikoto planus rengusiais grupei, pernai teigė, kad net fiziškai atjungus Lietuvos elektros linijas su Baltarusija, elektra Lietuvą galėtų pasiekti per Latviją ir Estiją.

Be to, galėtų sutrikti Baltijos šalių elektros sistemų darbas, mat mažesnio pralaidumo jungtys Latvijos ir Estijos pasienyje „užsikimštų“ dėl išaugusio baltarusiškos elektros srauto.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)