„Energetika yra bene vienintelė sritis Lietuvoje, kurioje vykdant kasdienę operatyvinę veiklą tenka vadovautis istoriškai paveldėtomis taisyklėmis.

Tai nėra normalu ir tai turi keistis. Dedame visas pastangas, kad išsiveržtume iš priklausomybės nuo rusiškosios sistemos ir pradėtume dirbti sinchroniniu režimu su Europa, kartu užsitikrindami gyvybiškai svarbų elektros energijos tiekimo saugumą ir patikimumą“, - sakė Ministras Pirmininkas.

Premjeras pažymi, kad šios Vyriausybės tikslas - nuo kalbų pereiti prie realių veiksmų, užtikrinant sinchronizacijos projekto įgyvendinimą per trumpiausią laiką ir už mažiausią kainą.

Vienas svarbiausių parengiamųjų žingsnių sinchronizacijos link - Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo sistemos mazgo pertvarka.

Siekdama sklandesnio ir efektyvesnio šio projekto įgyvendinimo, Vyriausybė spręs dėl šio projekto pripažinimo valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

Pertvarkant elektros tinklą Šiaurės rytų Lietuvoje bus atnaujintos didžiausios regione transformatorių pastotės šalia Ignalinos atominės elektrinės (AE) ir Utenos.

Rekonstrukcijos metu iki 2020 m. bus demontuota ir didžiausia Lietuvos-Baltarusijos elektros jungtis nuo Ignalinos AE iki Minsko.

„Pirma, tai yra nuoseklus pasirengiamasis žingsnis mažinant mūsų elektros sistemos priklausomybę nuo Rytų, nes, kad ir kaip būtų paradoksalu, šiuo metu Ignalinos AE pastotė yra žymiai stipriau sujungta su Baltarusijos nei Lietuvos sistema.

Antra, tai nuoseklus žingsnis siekiant užtikrinti, kad nesaugiose atominėse jėgainėse pagaminta elektra negalėtų būti parduodama Baltijos ir Šiaurės šalių elektros rinkoje“, - pažymėjo energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Visiškas elektros sistemos valdymo susigrąžinimas ir susijungimas su žemyninės Europos elektros tinklais sinchroniniam darbui yra vienas prioritetinių šios Vyriausybės darbų energetikoje. Sinchronizacija, kaip ilgalaikis elektros sistemos patikimumo užtikrinimo projektas, buvo įtvirtintas įstatymu 2012 m., o diskutuoti apie jį pradėta gerokai anksčiau - vos tik atgavus nepriklausomybę.

Europos Sąjungoje vienintelės Baltijos šalys vis dar priklauso ne europiniams tinklams, o rusiškai elektros sistemai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)