Tačiau ūkio ministras Rimantas Žylius atkreipia dėmesį, kad verslui dar reikia pasiruošti kovai dėl projektų ir šiandien dauguma įmonių negalėtų dalyvauti statybose, nes neturi reikiamų sertifikatų.

„Galima drąsiai tvirtinti, kad AE statybos suteiks ilgalaikes galimybes vietos verslui tiek statybų laikotarpiu, tiek ir vėliau eksloatuojant elektrinę. Statybos laikotarpiu, skaičiuojama, kad 75 proc. naudojamų komponentų ir įrengimų yra standartinės medžiagos, naudojamos ir kituose sektoriuose. Tai reiškia, kad atsiveria didelės galimybės vietos verslui“, – sakydamas sveikinimo kalbą trečiadienio konferencijoje „Naujos galimybės verslui: Visagino atominė elektrinė“ kalbėjo A. Kubilius.

Jo tvirtinimu, tinkamai pasirengęs verslas galėtų pretenduoti į darbus, kurių vertė yra iki 30 proc. viso AE projekto vertės.

„Taigi galima suskaičiuoti, kokios perspektyvos čia atsiveria. Be abejo, galimybės plačios ne tik statybos, montavimo, logistikos sritims, bet taip pat ir paslaugų sektoriui, nes statybose dalyvauja tūkstančiai darbuotojų, kuriems reikia apgyvendinimo, maitinimo ir visokių kitokių paslaugų“, - kalbėjo premjeras.

Šansas lietuviams – pramogos ir apgyvendinimas

Ūkio ministras pripažino, kad Lietuvos verslas šiuo metu neturi reikiamų sertifikatų.

„Jeigu VAE būtų statoma šiandien, dauguma įmonių negalėtų dalyvauti, nes neturėtų reikiamų sertifikatų. Pavyzdžiui, suvirinimo darbai bus daromi pagal amerikietišką sertifikaciją. Kad mūsų verslas galėtų dalyvauti bent jau tam tikruose darbuose, jie turėtų gauti bent jau šiuos sertifikatus“, – žurnalistams sakė R. Žylius.

Jis atkreipė dėmesį, kad lietuviams teks pakovoti dėl užsakymų, nes projektas yra įdomus visiems.

„Ko tikrai negalėsime padaryti, tai negalėsime apsaugoti lietuviško verslo nuo konkurencijos. Čia tikrai bus intensyvi tarptautinė viso regiono konkurencija. Geroji žinia yra tai, kad mūsų verslas yra čia, jis žino aplinką, jam mažesni atstumai“, – kalbėjo ministras.

Jis pripažįsta, kad Lietuvos įmonės yra per mažos tokiems užsakymams, kokie bus iš VAE statytojų.

„Be abejo, kad yra per mažas (Lietuvos verslas – DELFI). Paskutinė tokio masto statyba buvo Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, kuri irgi nebuvo daroma tik Lietuvos regiono pastangomis. Tačiau buvo žmonių, dalyvavusių didžiulėse statybose, kuriose vienu metu dalyvauja tūkstančiai žmonių“, – sakė R. Žylius.

Kita vertus, lietuviškos įmonės turi šansą laimėti prieš kitų šalių bendroves teikiant paslaugas darbininkams.

„Atsiras daug galimybių ne statybų verslui, jos bus dar labiau prieinamos Lietuvos verslui nei statybinės, kuriose bus labai didelė konkurencija. Daug paslaugų bus vietinių: pasilinksminimo paslaugos 5 tūkst. darbuotojų, kurių dalis bus su šeimomis, apgyvendinimas, maitinimas, darželiai, mokyklos. Čia mūsų verslui bus puiki proga užpildyti nišas. Visaginas šiandien neturi tokiam kiekiui žmonių reikalingos infrastruktūros“, – prognozavo jis.

Ūkio ministerija planuoja skirti struktūrinių fondų lėšų, kad padėtų Lietuvos įmonėms pasirengti būsimiems konkursams.

Įmonės jau klausinėja

VAE generalinis direktorius Rimantas Vaitkus pripažino, kad Lietuvos įmonės jau dabar labai domisi būsimomis statybomis.

„Gauname labai daug paklausimų iš norinčių dalyvauti nuo branduolinės dalies iki labai konkrečių objektų, susijusių su statybiniais, elektros darbais. Žmonės taip pat klausia, ar jau reikia pradėti statyti pastatus apgyvendinimui, kokie būtų reikalavimai“, – sakė jis, pabrėžęs, kad dar tik pradedamos diskusijos šiais klausimais.

R. Vaitkaus turimais duomenimis, jėgainės projektas 2011-2050 m. Lietuvos BVP padidins 27,1 mlrd. Lt, įplaukos į biudžetą didės 5 mlrd. Lt.

Pati Lietuva turės investuoti 2,5-3,1 mlrd. Lt.

DELFI primena, kad Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija Visagine planuoja statyti naują atominę elektrinę.

Strateginiu investuotoju į ją pasirinktas Japonijos koncernas „Hitachi-GE“. Koncesijos sutartį su juo planuojama pasirašyti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Skaičiuojama, kad VAE statybos kainuos iki 5 mlrd. eurų (per 17 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją