"Konstitucijoje įtvirtinta, kad aukščiausią suverenią galią tauta vykdo tiesiogiai arba per demokratiškai išrinktus atstovus. Paprasčiau tariant - per referendumą arba rinkimus, kai suteikia išrinktam žmogui įgaliojimus jiems atstovauti. Tautos atstovybė - Seimas - jau yra patvirtinęs valią dėl branduolinės energetikos tęstinumo priimdamas Nacionalinę energetikos strategiją ir Atominės elektrinės įstatymą. Tačiau saujelė parlamentarų mano, kad dauguma jų kolegų "suklydo" reikšdami tautos valią ir nori ją užginčyti. Atrodo nenuosekliai...", - aiškina R. Žilinskas.

Seimo narys įspėja, kad referendumo idėją palaikantys parlamentarai, gal ir vedami gerų norų, remia Lietuvai nieko gero nelinkinčias jėgas.

"Lietuvą grasinama apstatyti dar dviem atominėmis elektrinėmis, kurių projektai yra neskaidrūs, prieštaraujantys tarptautinei teisei, ir jau vien dėl to nesaugūs. Akivaizdžiai siekiama, kad nerimas dėl šių projektų virstų protestais prieš branduolinės energetikos plėtrą regione apskritai. Dabar atsakykime sau į klausimą: kur, labiausiai tikėtina, šie protestai "suveiks"? Tik demokratiškoje šalyje, kur visuomenės nuomonės paisoma. Katra iš trijų regiono šalių, planuojančių statyti naujas atomines jėgaines, yra demokratiška? Tik Lietuva. Rusijos ir Baltarusijos režimams visuomenės nuomonė nė motais", - dėsto komisijos pirmininkas R. Žilinskas.

Jis tvirtina, kad Lietuvai atsisakius statyti naują atominę elektrinę, bent vienas iš branduolinių projektų šalies kaimynystėje tikrai pajudės iš vietos.

"Karaliaučiaus srityje pastatyta jėgainė neturėtų kur dėti elektros, nes sritis neturi kitų jungčių su išoriniu pasauliu, tik labai silpną jungtį su Lietuva. Tuo metu mūsų šalis turi visą infrastruktūrą atominei elektrinei. Rusijos strategai braižo tokius planus: sustiprinti Karaliaučiaus jungtį su Lietuva, per Lietuvos linijas pasiekti Baltijos šalių vartotojus ir mūsų statomas jungtis su Švedija bei Lenkija. Bet juk visos šios infrastruktūros reikia pačiai Lietuvai! Mes siekiame, kad elektros energija būtų gaminama čia, o ne perkama iš svetur, kad vartotojų pinigai už ją liktų čia, Lietuvoje. Būtent tai mes vadiname energetiniu saugumu", - sako R. Žilinskas.

Rusijos strategų užmačias komisijos pirmininkas laiko ne kuo kitu, kaip tik naujos okupacijos planais, nes, jo įsitikinimu, "karai šiais laikais šiose platumose nekariaujami pėstininkais ir tankais - jie kariaujami energetika ir propaganda".

"Būtent įžūlų siekį įgyvendinti šiuos planus mes dabar ir matome, todėl Lietuvos žmonės turi labai kruopščiai atsirinkti, kokias iniciatyvas remti, o kokių - ne", - sako jis.

Ketvirtadienį Seimo Pirmininkė Irena Degutienė plenarinio posėdžio metu informavo apie piliečių reiškiamą iniciatyvą skelbti referendumą dėl atominės elektrinės statybos, primena ELTA.

Kaip informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), parašų rinkimo lapus iniciatyvinei grupei numatoma išduoti kovo 27 d., ir nuo tada iniciatyvinė grupė galės pradėti rinkti piliečių, reikalaujančių surengti referendumą, parašus. Piliečių parašų lapus iniciatyvinė grupė VRK privalės grąžinti iki šių metų birželio 27 d.

Iniciatyvinė grupė konsultaciniam (patariamajam) referendumui paskelbti teikia sprendimą. Sprendimas - statyti branduolinę (atominę elektrinę) Lietuvos Respublikos teritorijoje priimamas tik tautos referendumu.

Krikščionių partijos frakcijos Seime seniūnas Vidmantas Žiemelis teikia Seimui įstatymo projektą, kuriuo siekiama kartu su eiliniais Seimo rinkimais paskelbti patariamąjį referendumą "Dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje".

V. Žiemelio pateiktame įstatymo projekte pažymima, jog naujos atominės elektrinės statybai ir joje pagamintos elektros energijos panaudojimui mokesčių mokėtojams gali tekti prisiimti milžiniškus ilgalaikius finansinius įsipareigojimus, taip pat siūloma naujai įvertinti atominės energetikos saugumo garantijas.

Pagal Referendumo įstatymą, tokią iniciatyvą turi paremti 36 Seimo nariai, kurių parašus pradėta rinkti. Ketvirtadienį V. Žiemelis Eltai sakė, kad jau surinkti šią iniciatyvą remiančių 20 parlamentarų parašai. Parlamentaras tikisi, kad siūlomas įstatymo projektas bus svarstomas pavasario Seimo sesijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją