„Bašneft“ privatizacija buvo suplanuota siekiant užlopyti spragas Rusijos biudžete, atsiradusias dėl nukritusių naftos kainų ir Rusijai Vakarų paskelbtų sankcijų dėl jos vaidmens ginkluotame konflikte rytinėje Ukrainoje.

„Bašneft“ paketas buvo laikomas vienu patraukliausių privatizavimui, ir tikėtasi, kad dėl jo susigrums įtakingiausi Rusijos verslininkai ir pareigūnai.

Kaip sakė trys šaltiniai, artimai susiję su pardavimo organizatoriais, privatizacijos atidėjimas jiems buvo staigmena.

Pasak N. Timakovos, pardavimas nukeltas neapibrėžtam laikui. Anksčiau planuota bendrovę privatizuoti rudenį. 50,08 proc. „Bašneft“ akcijų paketo vertė, šalies valdžios vertinimu, siekė 306 mlrd. rublių (4,8 mlrd. JAV dolerių).

Pastarosiomis savaitėmis ginčai dėl „Bašneft“ pardavimo sustiprėjo, o Igoris Sečinas, „Rosneft“ prezidentas ir artimas V. Putino bendražygis, paragino valdžią leisti jo vadovaujamai bendrovei dalyvauti privatizacijoje.

„Rosneft“ dalyvavimo privatizacijoje perspektyvą sukritikavo kai kurie pareigūnai; jų nuomone, toks scenarijus reikštų, kad valstybė perduoda vienos įmonės aktyvus kitai. „Rosneft“ tuo tarpu tvirtina, kad jos dalyvavimas padidintų konkurenciją ir kainą, tai yra, bendrą sumą, kurią Rusija gautų už „Bašneft“.

Kaip skelbia dokumentai, su kuriais susipažino „Reuters“, Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas savo ataskaitoje priėjo prie išvados, kad vyriausybė neturi teisėto pagrindo neleisti „Rosneft“ ir kitoms valstybinėms bendrovėms dalyvauti „Bašneft“ privatizacijoje, nebent būtų išleistas specialus precedento neturintis įsakas.

Kaip teigia du šaltiniai, artimai susipažinę su šiuo planuojamu sandoriu, vyriausybė nusprendė pristabdyti „Bašneft“ akcijų pardavimą, nes dėl šio sandorio kilo „pernelyg daug triukšmo“.

„Bašneft“ privatizacijos organizatorius – „VTB Capital“ – ir pati naftos bendrovė atsisakė komentuoti. Rusijos ekonomikos ministerija komentarams buvo neprieinama.

Be „Rosneft“, tarp potencialių „Bašneft“ pirkėjų yra ir didžiausia Rusijoje privati naftos gavybos bendrovė „Lukoil“.

I. Šuvalovas: Rusijos vyriausybė grįš prie „Bašneft“ pardavimo po „Rosneft“ privatizacijos

Rusijos vyriausybė grįš prie „Bašneft“ privatizacijos po to, kai bus parduota dalis „Rosneft“ bendrovės, trečiadienį pranešė pirmasis šalies vicepremjeras Igoris Šuvalovas.

„Šiuo metu svarbiausia – „Rosneft“ pardavimas. Mes turime susitelkti ties tuo. Pardavę „Rosneft“ paketą, grįšime prie „Bašneft“ pardavimo, nes esame gavę prezidento nurodymą privatizuoti šią bendrovę“, – I. Šuvalovo žodžius cituoja vyriausybės spaudos tarnyba.

„Bašneft“ privatizacija buvo suplanuota siekiant užlopyti spragas Rusijos biudžete, atsiradusias dėl smukusių naftos kainų ir Rusijai Vakarų paskelbtų sankcijų dėl jos vaidmens ginkluotame konflikte rytinėje Ukrainoje.

„Bašneft“ iki 2014 metų priklausė Rusijos milijardieriaus Vladimiro Jevtušenkovo koncernui „AFP Sistema“, o vėliau, kai V. Jevtušenkovui, kaltinamam pinigų plovimu ir sukčiavimu tvarkant akcijas, buvo skirtas namų areštas, perėjo valstybės nuosavybėn.