Rusijos valstybinė dujų bendrovė „Gazprom“ pirmadienį perspėjo, kad birželio 3 dieną gali nutraukti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai – tai galėtų paveikti dujų tiekimą mažiausiai 18 Europos Sąjungos šalių.

Koncerno vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad dėl nepadengto įsiskolinimo Ukraina privalo iš anksto sumokėti už birželio mėnesio tiekimą. Jis pridūrė, jog Kijevas iki birželio 3 dienos ryto turi atlikti mokėjimą, „arba Ukraina gaus nulį kubinių metrų dujų birželį“, pranešė „Interfax“.

D. Medvedevas nurodė įvesti išankstinio apmokėjimo už dujas sistemą

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pavedė valstybinei dujų bendrovei „Gazprom“ nuo gegužės 13 dienos Ukrainai taikyti avansinio mokėjimo už gamtines dujas sistemą.

„Laikas liautis lepinus, praneškite jiems ir nuo rytojaus įveskite išankstinį apmokėjimą. Manau, kad „Gazprom“ ėmėsi visų įmanomų priemonių sureguliuoti šią padėtį kitais būdais“, – pareiškė D.Medvedevas susitikęs su koncerno vadovu Aleksejumi Mileriu ir energetikos ministru Aleksandru Novaku.

Ne kartą mėginta sureguliuoti situaciją, pridūrė D.Medvedevas, bet „mūsų negirdi“. „Na jeigu taip, tai reikia pradėti jau veikti, nes ilgiau kentėti tiesiog neįmanoma“, – pasakė D.Medvedevas.

Dar jis pridūrė, kad perėjimas prie išankstinio mokėjimo būdo – nereiškia dujų tiekimo nutraukimo.

„Tai štai, kiek sumokės, tiek ir patieksime. Užmokės vieną eurą, patieksim už vieną eurą, sumokės milijardą – patieksim už milijardą“, – pasakė Rusijos premjeras.

Anot ministro, toks sprendimas neprieštarauja 2009 metais pasirašytai sutarčiai tarp koncerno "Gazprom" bei Ukrainos "Naftogaz".

Per Ukrainą dalis dujų tiekiama į Vakarus. Neaišku, ar šis Rusijos grasinimas palies visą dujų tiekimą ar tik bus nutrauktas dalies dujų, skirtų Ukrainai, tiekimas. Tačiau dėl panašių Rusijos veiksmų Vakarai anksčiau išsakė savo nuogąstavimus.

Anksčiau, kai buvo nutrauktas dujų tiekimas Ukrainai, Ukraina ėmė tranzitines dujas savo reikmėms.

Anksčiau Tarptautinės valiutos fondas pripažino, kad dalis kredito, kuris buvo pervestas, buvo numatytas atsiskaityti už dujas su Rusija.

Ukraina nemokės iš anksto už rusiškas dujas naujomis "Gazprom" numatytomis didesnėmis kainomis, skelbia BBC, remdamasi Ukrainos energetikos ministru Jurijumi Prodanu.

Gegužės pradžioje Ukrainos įsiskolinimai už anksčiau suteiktą rusišką kurą pasiekė 3,5 mlrd. dolerių (8,7 mlrd. Lt), o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar balandžio 17 d. suteikė Kijevui mėnesį skoloms susimokėti. Ukrainos valdžios atstovai teigia nepripažįstantys Rusijos nurodomo susikaupusios skolos dydžio.

Kiek anksčiau Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas pabrėžė, kad Kijevas skolas susimokės tik vėl gavęs iš koncerno "Gazprom" nuolaidas dujoms. Ukraina nėra patenkinta šiuo metu nustatytomis kainomis, jas valdžia laiko gerokai užkeltomis.

Šiuo metu "Gazprom" šaliai tiekia dujas po 485 JAV dolerius (1200 Lt) už 1 tūkst. kub. metrų, t.y. maždaug 20-25 proc. daugiau nei siekia vidutinė kuro kaina Europoje. Iki šių metų balandžio 1 d. rusiškų dujų kaina Ukrainai siekė 268,5 JAV dolerio (665 Lt) už 1 tūkst. kub. metrų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)