„Tikimės nediskriminacinio ir depolitizuoto vertinimo dujotiekių iš Rusijos į ES atžvilgiu. Laikome visiškai nepriimtinomis vienašališkas JAV sankcijas bendrų Rusijos ir Europos partnerių dujotiekių projektų atžvilgiu. Esame įsitikinę, kad „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“ yra komerciniai projektai, kurie padės užtikrinti energetinį atitinkamai Šiaurės ir Pietų Europos saugumą“, – prieš susitikimą su Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoju Marošu Šefčovičiumi Maskvoje kalbėjo A. Novakas.
M. Šefčovičius ir A. Novakas turėtų aptarti trišalių ES, Rusijos ir Ukrainos derybų perspektyvų dėl rusiškų dujų tranzito per Ukrainą.

M. Šefčovičius savo ruožtu sakė besitikintis, kad pokalbyje su A. Novaku pavyks išspręsti kai kurias energetikos sektoriaus problemas.

„Tikimės išspręsti visas dujų tiekimo problemas, kurios prisikaupė per pastaruosius kelis metus. Labai dažnai jas išspręsti buvo nelengva“, – teigė M. Šefčovičius.

Vis dėlto, pasak M. Šefčovičiaus, konstruktyvių derybų keliu iki šiol pavykdavo rasti sprendimus, kurie tenkintų tiek Rusiją, tiek Ukrainą, tiek ES.

ELTA jau skelbė, kad 50 proc. „Nord Stream 2“ akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto ir valdys taip pat pusę dujotiekį administruojančios bendrovės akcijų.

Iš dviejų 1230 km ilgio gijų sudarytas dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas Baltijos jūra. Vamzdynas sujungs Rusiją ir Vokietiją, o bendras dujotiekio pralaidumas siekia 55 mlrd. kub. m dujų per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)