Institucijos pareigūnai ketina padalinti bendrovę į dvi atskiras: viena jų rūpinsis gamtinių išteklių gavyba, o kita - jų transportavimu ir dujotiekiais. Įmonės atskirai vykdytų ir savo duomenų apskaitą. Projekte siūloma išskirti šias dvi bendroves pagal vykdomą veiklą, tačiau tai nėra vienintelis galimas variantas, nurodo ministerija.

Pranešimą sausio 24 d. cituojantis laikraštis "Komersant" nurodo, kad ir šiuo metu "Gazprom" jau registruoja kiekvieno savo veiklos padalinio veiklos ataskaitas atskirai, tačiau ekspertams sunku įvertinti kiekvieno jų pajamingumą išlaidų atžvilgiu.

Leidinio duomenimis, apie "Gazprom" padalinimą pirmą kartą buvo pradėta kalbėti dar 1990-ųjų pabaigoje. Tada ministerijos pareigūnai siūlė dujotiekių sistemos administravimą kontroliuoti valstybei, o kuro gavybą, perdirbimą ir pardavimą vykdyti leisti privatiems asmenims. Planai dėl dalybų buvo atnaujinti 2013 metais, kilus "Gazprom" nesklandumams Europos rinkoje dėl Trečiojo energetikos įstatų paketo keliamų reikalavimų. Be to, kitos dujų gavybos įmonės - "Rosneft" ir "Novatek" - kritikavo koncerną dėl neskaidraus dujotiekių tarifų nustatymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)