„Šis „Gazprom“ pranešimas yra dar vienas Rusijos bandymas šantažuoti mus dujomis. Esame pasirengę tokiam scenarijui. Planuojame koordinuotą ES atsaką“, – tviteryje parašė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

„Europiečiai gali pasitikėti, kad esame vieningi ir solidarūs su paveiktomis valstybėmis narėmis“.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų Europos Sąjungos narių mokėjimo rubliais.

Prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti. „Gazprom“ pranešime nurodė pranešusi Bulgarijos valstybinei dujų operatorei „Bulgargaz“ ir Lenkijos dujų bendrovei PGNiG apie „dujų tiekimo sustabdymą nuo balandžio 27 d., kol bus atliktas apmokėjimas“ rubliais. „Nuo balandžio 1 d. už dujas reikia mokėti naudojant naujus banko duomenis, apie kuriuos partneriai buvo laiku informuoti“, – nurodė „Gazprom“.

Energetikos milžinė taip pat perspėjo, kad jei Bulgarija ar Lenkija „neteisėtai naudos“ rusiškas dujas, kurios tranzitu keliauja į trečiąsias šalis, „tiekimas tranzitui sumažės šiuo kiekiu“.

Tiek Lenkija, tiek Bulgarija, kurios metinis dujų suvartojimas beveik visiškai priklauso nuo Rusijos, teigė, kad „Gazprom“ antradienį joms pranešė kitą dieną nutraukianti tiekimus.

Bulgarijos ekonomikos ministerija pareiškė, kad šalis „visiškai įvykdė savo įsipareigojimus ir laiku atliko visus mokėjimus, kurių reikalaujama pagal dabartinę sutartį“. Ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sakė, kad Lenkijos dujų saugyklos užpildytos 76 proc. ir kad šalis pasirengusi gauti reikiamas atsargas iš kitų šaltinių nei Jamalo dujotiekis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją