"Mums didelį nerimą kelia šiuo metu kilusi situacija. Už rugpjūtį Ukrainai suteiktas dujas, kurių vertė siekia 882 mln. JAV dolerių, buvo nuspręsta leisti šaliai sumokėti iki spalio 1 d. Vis dėlto spalis jau baigiasi, o sąskaita vis dar nėra apmokėta. Tai labai rimta, o sutartyje nurodyta, kad kilus tokiam atvejui turime svarstyti išankstinio apmokėjimo įvedimo galimybę", - kalbėjo jis.

Rusijos nacionalinio energetinio saugumo fondas nurodo, kad 2013 m. Ukraina pagal sutartį turėjo įsigyti daugiau dujų, nei nupirko iš tikrųjų, todėl šaliai už sutarties sąlygų nevykdymą gali tekti sumokėti apie 10 mlrd. JAV dolerių baudą.

Kiek vėliau Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad eskaluojama Ukrainos dujų teikimo problema, ir kalbos apie šalies dujų skolą nėra niekaip susijusios su Kijevo ketinimais pasirašyti bendradarbiavimo su Europos Sąjunga (ES) sutartį.

"Skolos už dujas klausimas nėra politinė problema ir nėra niekaip susijęs su Ukrainos-ES sutartimi", - nurodo D. Peskovas. Anot jo, derybų dėl šių dviejų įvykių laikotarpiai tiesiog sutapo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)