Rusija planuoja atnaujinti „Nord Stream“ dujotiekius, rašo „RedaktionsNetzwerk Deutschland“. Apie tai anksčiau rašė JAV „The New York Times“ ir Vokietijos „Berliner Zeitung“, primena Lenkijos radijas.

Rugsėjo pabaigoje netoli Danijos Bornholmo salos buvo aptikti keturi nuotėkiai trijose iš keturių Rusijos eksporto dujotiekių gijų, prieš tai Skandinavijos seismologams užfiksavus sprogimus tose vietose. Per incidentą buvo smarkiai pažeistos abi „Nord Stream 1“ gijos ir viena iš dviejų „Nord Stream 2“ gijų. Priežasčių tyrimą atlikę Švedijos pareigūnai lapkritį patvirtino, kad tai buvo sabotažo aktai.

Kai kurie Vakarų politikai dėl to kaltino Kremliaus slaptąsias tarnybas.Tuo tarpu Rusija neigė, kad yra kaip nors susijusi su vamzdynų sugadinimu, ir dėl to kaltino Jungtines Valstijas bei Jungtinę Karalystę.

Vokietijos žiniasklaida tvirtina, jog abiejų „Nord Stream“ dujotiekio gijų nesėkmė nepalaidojo Rusijos svajonių atgaivinti šį projektą – „RedaktionsNetzwerk Deutschland“ duomenimis, „Gazprom“ ekspertai šiuo metu skaičiuoja galimas remonto išlaidas, taip pat aiškinasi, kiek ilgai pažeistos dujotiekio gijos gali atlaikyti sūraus vandens poveikį.

Nord Stream 1

„The New York Times“, remdamasis savais šaltiniais, gruodžio pabaigoje skelbė, jog „Nord Stream“ gijų darbingumui atkurti gali prireikti mažiausiai 500 mln. JAV dolerių.

Rusiją su Vokietija jungiantys dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atsidūrė geopolitinės įtampos centre, Kremliui praėjusios vasaros pabaigoje nutraukus tiekimą, kaip įtariama, keršijant už Vakarų sankcijas dėl invazijos į Ukrainą.

Abiejų dujotiekių metinis palaidumas – po 55 mlrd. kubinių metrų. „Nord Stream 1“ pradėjo veikti daugiau nei prieš dešimtmetį, tuo tarpu „Nord Stream 2“ įjungimą karo Ukrainoje išvakarėse blokavo Vokietijos reguliavimo institucijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)