J.Tymošenko bendroje spaudos konferencijoje sakė, kad Rusijos ir Ukrainos valstybinių dujų kompanijų - "Gazprom" ir "Naftogaz" vadovams buvo pasakyta iki pirmadienio skubiai parengti atitinkamus dokumentus ir "iškart, kai tik tie dokumentai dėl tranzito ir dujų kainų bus pasirašyti, visas dujų tranzitas į Europą bus atnaujintas".

"Derybos nebuvo lengvos, bet pasiekėme abipusį supratimą, kuris sudaro sąlygas mums pasirašyti susitarimus, - pridūrė ji. - Kai tik bus pasirašyti šie dokumentai, bus atnaujintas visas dujų tiekimas".

"Ši diena praėjo, manau, gana vaisingai. Visas tarpusavio supratimas pasiektas", - pridūrė ji.

ES ragino nedelsiant atnaujinti dujų tiekimą ir perspėjo, kad gali iš naujo svarstyti savo santykius su Rusija ir Ukraina, jei jos šį savaitgalį nesusitars.

Kai dėl pačios Ukrainos aprūpinimo dujomis, tai, pasak V.Putino, šalys susitarė "pereiti prie europinės kainodaros formulės" nuo 2010 metų sausio 1 dienos, o 2009 metais parduoti Ukrainai kurą su 20 proc. nuolaida, paliekant tuos pačius, kaip 2008 metais, Rusijos dujų tiekimo per Ukrainą tarifus.

Anksčiau per derybas Maskva "europine kaina" vadino 450 dolerių už 1 tūkst. kub. m dujų. Jeigu nuolaida bus taikoma būtent šiam skaičiui, Ukrainai šįmet teks mokėti po 360 dolerių už 1 tūkst. kub. m - lygiai du kartus brangiau nei 2008 metais.

Kijevas iš pradžių reikalavo 203 dolerių už 1 tūkst. kub. m kainos, o vėliau sutiko su 250 dolerių.

Dujų tranzito tarifas 2008 metais buvo 1,7 dolerio už 1 tūkst. kub. m šimtui kilometrų - tai maždaug du kartus pigiau nei Europos tarifas.

Ekspertų nuomone, ateityje dujų kaina gali sumažėti, jeigu pigs nafta, su kuria jos yra susietos.

J.Tymošenko atvyko į Maskvą šeštadienį iš anksto pareiškusi, kad ima visus dujų krizės sureguliavimo klausimus į savo rankas.

Po maždaug dviejų valandų pokalbio Vyriausybės rūmuose V.Putinas ir J.Tymošenko nuvažiavo į Kremlių, kur vyko prezidento Dmitrijaus Medvedevo susitikimas su Europos Komisijos ir šalių-dujų vartotojų atstovų susitikimas.

Čia konferencija vyko už uždarų durų. Jai pasibaigus trumpoje spaudos konferencijoje D.Medvedevas pažymėjo, jog Rusija pageidautų gauti finansines garantijas, kad Ukraina be leidimo neims dujų, taip pat apie planus tiesti dujotiekius Baltijos ir Juodosios jūrų dugnu.

Svečiai savo ruožtu davė suprasti, jog šiuo metu jiems pirmiausia rūpi, kad nedelsiant būtų atnaujintas kuro tiekimas.

"Mes tikėjomės, kad šalys pasieks susitarimą ir atnaujins tranzitą, bet taip ir nesulaukėme", - pareiškė Europos Sąjungoje pirmininkaujančios Čekijos pramonės ir prekybos ministras Martinas Rimanas. - Galima rengti kiek nori tokių konferencijų, bet naudos jos, deja, neduos".

M.Riminas vylėsi, kad Ukraina ir Rusija išspręs klausimą dvišaliu pagrindu.

Iš Kremliaus J.Tymošenko ir V.Putinas sugrįžo į Vyriausybės rūmus, pažadėję vesti derybas tiek, kiek reikės. Premjerų pokalbyje taip pat dalyvavo "Gazprom" ir "Naftogaz" vadovai Aleksejus Mileris ir Olehas Dubyna bei abiejų šalių energetikos ministrai.

Vyriausybių vadovai atėjo pas žurnalistus maždaug 2 valandą naktį (1 val. Lietuvos laiku).

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas negalėjo pasakyti, kokia tiksliai bus dujų kaina Ukrainai 2009 metais, ir kol kas neaišku, kada Rusija galėtų atnaujinti dujų tiekimą Ukrainos vidaus rinkai.

Pernai Ukraina mokėjo 179,5 dolerio už 1 tūkst. kub. m Rusijos gamtinių dujų - daug mažiau nei kitos Europos šalys.

D.Medvedevas anksčiau sakė, jog tikisi persilaužimo po šeštadienio derybų Kremliuje, kuriose dalyvavo J.Tymošenko, ES pasiuntiniai ir aukšti pareigūnai iš kelių Europos šalių, nukentėjusių nuo šios krizės.

"Noriu, kad tai įvyktų kuo greičiau, tiesiog per kelias ateinančias dienas", - sakė D.Medvedevas, turėdamas omenyje dujų tiekimo atnaujinimą Europai.

Didelės centrinės Europos ir Balkanų dalys dėl šios krizės viduržiemį liko be šildymo ar beveik be šildymo - jo neturi milijonai žmonių, mokyklos. Be to, trūkstant dujų buvo uždarytos gamyklos.

Krizė iškėlė rimtų klausimų dėl ES energetinio saugumo ir abiejų minimų valstybių patikimumo tiekiant dujas Bendrijai, kurios šalys jau patyrė šimtus milijonų eurų nuostolių.

Anksčiau ES sakė, kad derybos Maskvoje yra "paskutinė ir geriausia galimybė" siekiant išspręsti krizę, kurią Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pavadino "nepriimtina ir neįtikėtina".

Vykdama į Maskvą J.Tymošenko sakė, jog yra įsitikinusi, kad susitarimas bus pasiektas, bet pridūrė, kad nenori "peilio į nugarą", turbūt turėdama omenyje savo priešininką, Ukrainos prezidentą V.Juščenką.

V.Juščenka Rusijos atžvilgiu laikės griežtesnės pozicijos nei J.Tymošenko. Jis kaltino Maskvą tuo, kad ji kursto maištą prieš jo valdymą ir bando pakirsti Ukrainos nepriklausomybę jos dujotiekių tinklo perėmimu.

Europos Komisija sveikina Rusijos ir Ukrainos susitarimus dėl dujų

Europos Komisija sveikina Maskvoje pasiektą Rusijos ir Ukrainos susitarimą atnaujinti dujų tranzitą į Europą ir laukia, kada prasidės tiekimai vartotojams Europoje.

"Komisija sveikina ministro pirmininko Vladimiro Putino ir ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko pareiškimą, ypač dėl to, kad tranzitas gali būti atnaujintas pirmadienį", - sakoma Briuselyje išplatintame ES vykdomosios institucijos komunikate.

"Komisija ir Europos Sąjungoje pirmininkaujanti Čekija ilgai primygtinai reikalavo, kad abi šalys pradėtų rimtas derybas, pabrėždamos, jog diskusija šį savaitgalį bus Rusijos ir Ukrainos, kaip dujų tiekėjų, patikimumo patikrinimas", - pabrėžiama dokumente.

"Dabar atrodo, kad derybos buvo vaisingos. Bet mes matėme jau daug susikirtimų šiame ginče, ir dabar "testas" turi tapti realus dujų paleidimas Europos vartotojams. Iki to laiko Europa lauks", - pabrėžiama Europos Komisijos komunikate.

Sekmadienio naktį Maskvoje įvyko Rusijos ir Ukrainos premjerų derybos, per kurias šalys susitarė padaryti viską , kas įmanoma, kad būt atnaujintas Rusijos dujų tranzitas Europos vartotojams.

Europos Sąjunga smarkiai spaudė V.Putiną ir J.Tymošenko, reikalaudama išspręsti konfliktą, dėl kurio nutrauktas dujų tiekimas į Rytų Europą nuo sausio 7 dienos ir kuris pakenkė abiejų šalių, kaip patikimų partnerių, reputacijai.

Nors V.Putinas turėjo įgaliojimus patvirtinti susitarimą, buvo neaišku, ar sutiks Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, kuris yra J.Tymošenko priešininkas, vykdyti Maskvoje sudarytą sandorį.

Pernai J.Tymošenko sudarė Maskvoje susitarimą dėl dujų su V.Putinu, bet V.Juščenka paskelbė jam veto, kai tik ji sugrįžo namo.

Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai nuo sausio 1 dienos, kilus ginčui dėl dujų kainos. Praėjus šešioms dienoms dujų eksporto srautai į Rytų Europą sumažėjo, o Rusija apkaltino Kijevą "vagiant" dujas, skirtas eksportui.

Po susitikimo Kremliuje Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pakartojo Maskvos poziciją dėl pagrindinio ginčo klausimo, sakydamas, kad Kijevui už dujas teks mokėti europinę kainą, kuri daugiau nei du kartus didesnė už dabartinę.

Ukraina, kurios ekonomika, kaip prognozuojama, šįmet sumažėjo 5 proc., sako, kad nepajėgia mokėti tokios didelės kainos, ir nori kad Rusija padidintų tranzito mokestį už dujas, kurios eksportuojamos per Europą.

Tuo tarpu šaltinis Rusijos vyriausybėje sakė agentūrai "Reuters", kad J.Tymošenko atvyko į Rusiją sostinę šeštadienį be būtinų įgaliojimų vesti derybas.

Tuo pat metu Kijeve vienas V.Juščenkos kabineto pareigūnų sakė, kad nesutarimų tarp prezidento ir ministrės pirmininkės nėra.

Pagrindinė kliūtis, trukdanti išspręsti ginčą, regis, buvo pašalinta, kai Europos dujų kompanijų konsorciumas pareiškė, jog yra pasirengęs tiekti technologines dujas, kad būtų padidintas slėgis vamzdžiuose ir būtų galima eksportuoti dujas.

Tačiau dar vienas kliuvinys yra kaina, kurią Ukraina turi mokėti už dujas vidaus vartotojams šiais metais. V.Juščenka teigė, kad eksporto atnaujinimo į Europą klausimas turi būti iškeltas tik tada, kai Ukraina susitars su Maskva dėl dujų kainos.

"Gazprom" norėjo, kad Ukraina mokėtų 450 dolerių už 1 tūkst. kub. m dujų 2009 metais vietoje 179,5 dolerių 2008 metais. Tačiau Ukraina, kuriai gresia didžiausia per pastaruosius 10 metų recesija, sakė, kad gali mokėti tik 201 dolerį.

"Konfliktas dėl dujų vėl iškėlė būtinybę ieškoti naujų dujų eksporto į Europą kelių, tačiau ekspertai mano, kad bet kurio sprendimo įgyvendinimas užtruks kelerius metus, o "Gazprom" mano, kad ES priklausomybė nuo Rusijos dujų artimiausiu laiku padidės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją