„Noriu pasakyti, kad durys nėra uždarytos“, – A. Novakas sakė valstybiniam Rusijos televizijos kanalui „Rossiya 24“. Nesudarius susitarimo su OPEC dėl gavybos apimčių sumažinimo, „dar nereiškia, kad ateityje nebegalėsime bendradarbiauti su OPEC ar OPEC nepriklausančiomis šalimis“, teigė ministras.

„Jei prireiks, turime įvairių įrankių, įskaitant gavybos sumažinimą ir padidinimą, – sakė A. Novakas, pridurdamas, kad naują susitarimą dar galima sudaryti. – Esame suplanavę susitikimų gegužę ar birželį, kurių metu bus vertinama rinkos situacija.“

Rusija nepritarė Saudo Arabijos vadovaujamų OPEC ministrų sutarčiai, kurioje buvo numatoma gavybos apimtis sumažinti 1,5 mln. barelių per dieną. Rusijos bendrovės ėmė baimintis prarasiančios savo rinkos dalį ir nebegalėsiančios konkuruoti su JAV skalūnų gavyba.

Saudo Arabija į Rusijos nepritarimą sutarčiai sureagavo sekmadienį ir savo naftos kainas sumažino iki 20 metų žemumų, taip siekdama gauti didesnę rinkos dalį. Šalies naftos gavybos milžinė „Saudi Aramco“ antradienį eskalavo konfliktą ir pranešė padidinsianti savo naftos gavybos apimtis iki 12,3 mln. barelių per dieną.

A. Novakas teigė, kad Rusija taip pat gali padidinti savo gavybos apimtis.

„Turime potencialo padidinti našumą. Manau, kad artimiausiu metu jį galime padidinti 200-300 tūkst. barelių per dieną, o netolimoje ateityje jis gali kilti 500 tūkst. barelių“, – pažymėjo jis.

A. Novakas pridūrė, kad Rusija pasaulio rinkose yra konkurencinga dėl nedidelių gamybos sąnaudų.
Pirmadienį smarkiai smuko naftos kainos – jų nuosmukis per vieną dieną buvo didžiausias per pastaruosius tris dešimtmečius. Saudo Arabijai sumažinus naftos kainas, Rusijoje pastebėta, kad smarkiai smuko rublio vertė dolerio ir euro atžvilgiu.