Per tris dienas dingo beveik 9,5 mln. kubinių metrų dujų: birželio 19 d. buvo pasisavinta apie 3,8 mln., birželio 20 d. – 4,5 mln., o birželio 21 d. – apie 1 mln. kubinių metrų iš Rusijos tiekiamų gamtinių dujų, praneša www.newsru.com.

Kol kas „Gazprom“ atstovai niekaip nepakomentavo į žiniasklaidą patekusios informacijos.

„Gazprom“ ėmė taikyti Ukrainai išankstinio apmokėjimo sistemą ir nutraukė dujų tiekimą šiai šaliai. Per Ukraina dalis dujų tiekiama į Vakarus. Ukraina dujų tiekimą laiko viena iš Rusijos šantažo formų, siekia savo geopolitinių tikslų.

Kaip praėjusią savaitę pranešė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas, Ukrainos įmonė „Naftogaz“ privalo garantuoti dujų tiekimą be jokių trikdžių iki paskirstymo punktų.

„Gazprom“ taip pat informavo Europos Komisiją (EK) dėl galimų trikdžių bei pareiškė, kad tikisi, jog Ukrainos įmonė „Naftogaz“ tiksliai vykdys savo sutartinius įsipareigojimus dėl dujų tranzito per trečiosios šalies teritoriją. „EK iš anksto buvo įspėta dėl galimų dujų tranzito trikdžių tuo atveju, jei Ukrainos įmonė „Naftogaz“ nesankcionuotai savintųsi dujas iš tranzitinių srautų“, - pabrėžiama EK skirtame „Gazprom“ pranešime. Taip pat teigiama, jog „Gazprom“ ėmėsi priemonių tam, kad būtų išvengta dujų tiekimo trikdžių Europos vartotojams.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas patvirtino, kad ‚Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, o dujotiekiu tiekiamos tik tranzitui į Europą skirtos dujos, kurių apimtis per parą siekia 185 mln. kubinių metrų. Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pavedė parengti įstatymo projektą dėl nepaprastosios padėties skelbimo dėl situacijos šalies energetikos sektoriuje.

Birželio 20 d. Briuselyje įvykusio Europos Sąjungos (ES) Dujų tiekimo koordinavimo grupės posėdžio metu buvo patvirtinta, kad dujų tiekimas iš Rusijos per Ukrainos teritoriją į ES yra stabilus.

Tą pačią dieną „Gazprom“ demonstratyviai atsisakė Ukrainos požeminių saugyklų, o „Naftogaz“ tokį sprendimą pavadino pavojumi stabiliam dujų tiekimui į Europą bei patikino, kad dėl galimų dujų tiekimo trikdžių „Gazprom“ neabejotinai apkaltins Kijevą.

„Dabartinio tiekimo saugumo situacijos apžvalga parodė, kad dujų srautai visais maršrutais yra normalūs ir stabilūs, iš ES valstybių narių negauta jokių pranešimų apie kokias nors anomalijas“, - teigiama ES koordinavimo grupės parengtame pranešime. Be to, ES Dujų tiekimo koordinavimo grupė pabrėžė, kad požeminėse saugyklose saugomų dujų kiekis yra „daug komfortiškesnis nei praėjusiais metais“, o pagrindinė didesnio sukauptų dujų kiekio priežastis – šilta žiema.

Šiame posėdyje dalyvavo ES šalių narių ir Norvegijos kompetentingų institucijų, Europos energetikos organizacijų, pramonės ir vartotojų asociacijų, Ukrainos įmonių „Naftogaz“ ir „Ukrtransgaz“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (403)