Rugsėjo 30 d. išmokėjus tarpinius „Lietuvos dujų“, „Lietuvos energijos gamybos“, „Lesto“ dividendus, „Lietuvos energijai“ iš jų tektų 197 mln. Lt.

Paklaustas, ar tarpinių dividendų išmokėjimas yra susijęs su planais įsigyti dalį „Latvijas gaze“ akcijų, „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas DELFI sakė gandų nekomentuojantis.

„Turime įmonės tikslų, taip pat planuojama apmokėti „Duomenų logistikos centro" akcijų įsigijimą bei finansuoti „Litgas“ įstatinį kapitalą“, - teigė jis. Dalį lėšų taip pat ketinama įmokėti į valstybės biudžetą.

Bendrovės „Finasta“ fondų valdytojas Vaidotas Rūkas DELFI sakė, kad vertinant „Latvijas Gaze“ rinkos kainą, ji trečiadienį buvo 1,26 mlrd. Lt, o „E.ON Ruhrgas“ tenkanti dalis verta beveik 600 mln. Lt.

Taigi net ir gavus dividendus, „Lietuvos energijai“ trūktų maždaug 400 mln. Lt.

„Tačiau Lietuvos atveju, tiek „Amber grid", tiek „Lietuvos dujos" buvo nupirktos žemiau nei rinkos kaina. Kaip bus su „Latvijas gaze", sunku pasakyti. Viena vertus, „Latvijas Gaze" dabartinė rinkos yra žemiau tikrosios vertės, ypač atsižvelgiant į strateginę reikšmę turinčią Inčiukalnio dujų saugyklą. Kita vertus, pirkėjas rizikuoja pirkti ne kontrolinį paketą, t.y. mažiau nei 50 proc., o tai mažina paketo vertę“, - komentavo V. Rūkas.

Pasak jo, sandorio finansavimas valstybės įmonei nebūtų problema.

„Lietuvos energija“ turi visas finansines galimybes pasiskolinti reikiamą sumą, nes jos valdomos įmonės mažai pasiskolinusios ir bankai noriai finansuotų. Galbūt tiesiogiai ne „Lietuvos energija“, bet dukterines bendroves, kurios išmokėtų dividendus“, - komentavo jis.

Lietuvos ambasadorius Latvijoje Ričardas Degutis vietos televizijai „TV3“ yra sakęs, kad 47,2 proc. šiuo metu Vokietijos bendrovės „E. ON Ruhrgas“ valdomų akcijų siekia įsigyti „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)