Vis dėlto ekonominių tyrimų instituto „IHS Markit“ sudaromas euro zonos Pirkimo vadybininkų indeksas (PMI) rugsėjo mėnesį, palyginti su rugpjūčiu, padidėjo 2 punktais iki 53,7. Daugiausia prie šio rodiklio augimo prisidėjo atsigaunančios gamybos apimtys Vokietijoje. Pramonės apimčių didėjimas užfiksuotas ir JAV bei Kinijoje.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas 2020 metų spalio mėnesiui susiformavo ties 11,33 euro už megavatvalandę ir buvo 1,53 euro didesnis nei kaina rugsėjo mėnesiui. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, spalio mėnesio Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 12 proc.

Pasak „Ignitis“, kaip yra įprasta įsibėgėjant antrajam metų pusmečiui, gamtinių dujų kainų lygis šį rugsėjį, palyginti su vasaros mėnesiais, taip pat augo.

„Greitesnis kainų augimas stebėtas paskutinėmis rugsėjo dienomis dėl atsiradusios streiko rizikos Norvegijos naftos ir dujų sektoriuje. Streikas dėl didesnių šio sektoriaus darbuotojų atlyginimų gali sumažinti gamtinių dujų srautus į kitas Europos šalis“, – teigia „Ignitis“.

Spalio pradžioje Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymas siekė apie 95 proc. ir buvo 2 proc. mažesnis nei tuo pat metu pernai.

Remiantis naujausia JAV Energijos informacijos administravimo agentūros (EIA) ataskaita, šios šalies gamtinių dujų saugyklos rugsėjį buvo užpildytos 14 proc. daugiau nei analogišku laikotarpiu praėjusiais metais. Sparčiau dujos į saugyklas JAV buvo pumpuojamos rugsėjo pradžioje, kai kuriuos šalies regionus niokojant uraganams. Tuo metu buvo laikinai sustabdyta daugelio šios šalies eksportui skirtų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų veikla.

Didžioji dalis JAV SGD skystinimo terminalų rugsėjį vėl dirbo įprastu režimu. Kol kas rinkos analitikai neprognozuoja krovinių iš JAV atšaukimų šių metų paskutinįjį ketvirtį, o tai turėtų pagyvinti SGD rinką, palyginti su vasaros laikotarpiu.

„Šiuo metu Azija (tiek Artimieji Rytai, tiek Rytų Azija) ekonominiu aspektu yra patraukliausias regionas amerikietiškiems SGD kroviniams, tačiau opus išlieka paklausos aspektas – kokia žiema laukia šiemet bei kaip dujoms seksis konkuruoti su kitomis kuro rūšimis“, – teigiama pranešime.

Anot jo, didelę įtaką amerikietiškų SGD krovinių ateičiai turės ir lapkričio pradžioje vyksiantys JAV prezidento rinkimai. Šių rinkimų baigtis lems tai, kaip lengvai bus išduodami leidimai naujų SGD projektų vystymui ateityje, kaip klostytis Vašingtono santykiai su Kinija ir galiausiai – koks vaidmuo bus skiriamas aplinkosaugai.

Paskutinę rugsėjo dieną Azijos SGD indeksas EAX pristatymui lapkričio mėnesį buvo 1,66 euro už MWh didesnis už pristatymą į Vakarų Europos rinkas. JAV „Henry Hub“ indeksas rugsėjį buvo mažiausias, palyginti su minėtais regionais, ir paskutinę rugsėjo mėnesio dieną siekė 7,47 euro už MWh.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)