Latvijoje vidutinė didmeninė elektros energijos kaina išaugo iki 43,41 Eur/MWh, o Estijoje pakilo iki 40,90 Eur/MWh.

Baltijos šalyse valandinė kainų amplitudė rugpjūtį svyravo nuo 3,89 EUR/MWh iki 147,54 EUR/MWh.
Pasak elektros energijos tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktoriaus Martyno Gigos, kainų augimui Baltijos šalyse didžiausią įtaką turėjo energijos srautų apribojimai.

„Rugpjūčio mėnesį dėl SE4 jungčių pajėgumų apribojimų fiksuoti mažesni srautai iš Suomijos ir Švedijos. Kiek didesni jungčių pajėgumai ir didesni energijos srautai pastebėti iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities, tačiau jie buvo mažesni nei praėjusių metų rugpjūtį“, – pranešime teigė elektros energijos tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga.

Elektros energijos kainų svyravimams nemažą įtaką darė ir hidrologinės situacijos pokyčiai. „Dėl mažesnio vandens srauto lygio rugpjūtį elektros energijos gamyba „Latvenergo“ hidroelektrinėse, lyginant su liepa, sumažėjo 35 proc. iki 73 GWh. Tuo tarpu elektros energijos gamyba „Latvenergo TEC“ buvo keturis kartus didesnė nei liepą“, – teigė M. Giga.

Bendras Baltijos šalių elektros energijos suvartojimas rugpjūtį, lyginant su praėjusių metų rugpjūčiu, sumažėjo 2 proc. iki 2 096 GWh. Lietuvoje suvartojimas išliko toks pats kaip praėjusių metų rugpjūtį – 957 GWh, Latvijoje sumažėjo 2 proc. iki 562 GWh, o Estijoje paklausa buvo 5 proc. mažesnė ir buvo suvartota 577 GWh elektros energijos.

Rugpjūtį Baltijos šalyse pagamintos elektros energijos kiekis, lyginant su liepos mėnesiu, padidėjo 31 proc. iki 1336 GWh. Latvijoje elektros energijos gamyba padidėjo 54 proc. ir siekė 390 GWh, Estijoje, palyginti su liepa, gamyba išaugo 62 proc. iki 494 GWh. Tuo metu Lietuvoje elektros energijos gamyba sumažėjo 2 proc. iki 452 GWh.

Rugpjūtį bendras elektros energijos generavimas Baltijos šalyse sudarė 64 proc. visos suvartojamos elektros energijos. Lietuvoje gamybos ir suvartojimo santykis buvo 47 proc., Latvijoje – 69 proc., o Estijoje – 86 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)