„Daug kas dabar gailisi, kad nebuvo statoma atominė elektrinė, bet tie žmonės, kurie gailisi, nelabai žino situaciją atominėje energetikoje. Jeigu tikrai apsimokėtų statyti naują atominę elektrinę, tai reikėtų paklausti, kodėl nei viena Europos valstybė nepuolė paskutinius kelis metus naujos atominės statyti, nors turi ir labai išvystytą aplinką“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė R. Rudzkis.

„Pasižiūrėkime, kaip sunkiai sekasi suomiams, kurie niekaip negalėjo užbaigti paskutinės atominės statybos, terminai užsitęsė kone dvigubai. Naujų atominių elektrinių pagaminta elektros energija yra labai brangi ir negali, nepajėgi vidutiniškai konkuruoti su kitomis energijos generacijomis, kad ir su ta pačia vėjo jėgainių generuojama ar su „Nord pool“ importuojama elektra“, – pridūrė jis.

Ekonomistas aiškina, kad pastatytos atominės elektrinės generuota kaina šiuo metu galėtų būti mažesnė, negu yra dabar, tačiau ilgojoje perspektyvoje vargu ar atsirastų norinčių pirkti elektrą iš Visagino AE. Anot jo, elektrinė stovėtų, o milžinišką paskolą reikėtų grąžinti.

„Šią minutę, pastatytos atominės elektrinės generuota kaina būtų mažesnė negu perkame „Nord pool“, bet tai būtų kelis mėnesius. Atominė statoma ne tam, kad kokius penkis mėnesius gerai gyventume, ji statoma šešiasdešimčiai metų. Reikia pagalvoti, įsivaizduokime, kad mes 2018 metais, kas buvo vargu ar įmanoma, būtume paleidę atominę elektrinę, kas pirktų šią elektrą, kai iš „Nord pool“ buvo galima gerokai pigiau importuoti?“, – sakė VU profesorius.

„Metus laiko su atomine turėtume tikrai pigesnę elektrą, nes tokių kosminių kainų žinoma nebuvo įmanoma numatyti, bet tai yra tikrai laikinas dalykas“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad 2012 m. spalį Lietuvoje vyko patariamojo pobūdžio referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos šalyje. 34,09 proc. dalyvavusiųjų pritarė atominės elektrinės statybai, 62,68 proc. − nepritarė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys apgailestavo, kad Lietuva taip ir nepasistatė planuotos atominės elektrinės. Pasak jo, jei Visagine būtų iškilusi nauja atominė elektrinė, lietuviai dabar galėtų tikėtis kur kas mažesnių elektros kainų.

Rugpjūčio viduryje dėl to apgailestavo ir europarlamentaras Andrius Kubilius. Anot jo, dabar aišku, kad konservatorių palaikytas projektas dėl Visagino atominės elektrinės statymo buvo teisingas sprendimas. Todėl, aiškino jis, reikėtų neužmiršti konservatorių oponentų, prieš dešimtmetį agitavusių prieš naują atominę elektrinę šalyje.

Tačiau projektui oponavęs „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nuo minties, esą toks sprendimas būtų klaida, neatsitraukia. Nors politikas pripažįsta, kad elektros energijos kainos šiuo metu veikiausiai ir būtų mažesnės nei biržoje, tačiau, jo teigimu, elektrinės gaminama energija negalėtų konkuruoti su atsinaujinančia energetika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)