„Jeigu žiema bus šalta, tai dujų kainos ir elektros kainos tikrai išliks aukštos. Tada visai tikėtina, kad ir nafta kažkiek pabrangs, dėl ryšio tarp naftos ir mazuto. Ir kaip mes dabar matome, katilinės dabar pradėjusios vartoti mazutą vietoje dujų dėl aukštų dujų kainų. Prie viso to, Jungtinės Amerikos Valstijos greičiausiai nustos pardavinėti strategines atsargas, nes šiuo metu yra išpardavusios jau daugiau nei 40 proc. strateginių atsargų“, – pirmadienį „Žinių radijui“ tvirtino R. Rudzkis.

„Tokiu atveju galima tikėtis, kad pavasarį ir dujos, ir nafta, ir elektros energija bus brangi“,– pridėjo jis.

Profesorius paminėjo, kad tokiam scenarijui įvykus, visą Europos Sąjungą apimančio ekonomikos nuosmukio išvengti nepavyks.

„Jeigu visa tai įvyks, Europos centrinis bankas neišvengiamai toliau kels bazines palūkanas iki 3 ar 4 procentų ir Europos recesija yra neišvengiama. Mes esame labai priklausomi nuo Europos rinkos. Tad jeigu bus recesija Europoje, tai greičiausiai ir mes neišvengsime ekonomikos nuosmukio“, – prognozavo jis.

Bet, ekonomistas taip pat teigė, kad nors šalta žiema smarkiai smogtų energetikai ir ekonomikai, šiltesnė ir švelnesnė žiema reikštų ir tolimesnį energetikai aktualių žaliavų kainų kritimą.

„Šiuo metu Europos Sąjungos dujų atsargos yra maksimalios. Tad greičiausiai, jeigu žiema bus švelni, tai nuves prie dujų pigimo, kas reikš ir elektros pigimą. Ir kadangi dujų kainos koreliuoja su mazuto ir dyzelio kainomis, galima tikėtis ir lėto naftos kainos kritimo. Šį kritimą jau šiuo metu stebime. O visų kitų energetikai aktualių žaliavų kainos jau ir šiuo metu yra gerokai smukusios nuo buvusio maksimumo“, – priminė R. Rudzkis.

Profesorius prognozuoja, toks elektros, dujų ir naftos kainų kritimas taip pat reikštų ir bendros infliacijos kritimą, kadangi šiuo metu būtent problemos energetikos sektoriuje ir yra pagrindinė infliacijos priežastis.

„Tokių veiksnių, kurie labai skatintų infliaciją, išskyrus energetikos sektorių yra kaip ir nelikę. Ir jeigu bus šilta žiema, dings ir šis, paskutinis, spaudžiantis veiksnys“, – tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją